top of page

Tanjini orehovi štrukeljciNovinarska kolegica Tanja, ki je doma v Šentjerneju, mi posreduje ta preverjeni recept, z opombo: "To so šentjernejski štrukeljci - jaz jih pripravim po malo preurejenem receptu, saj dodam celo jajce, ne le rumenjaka. Super so!"


Popolni! Foto: Tanja


Še dve, pomembni opombi, doda Tanja: "Nadev naj nikar ne bo preveč tekoč - bolj gost mora biti kot za potico. Testo pa moramo zvaljati veliko tanjše kot za potico."


Šentjernejski štrukeljci v šentjernejskem vinogradu. Foto: TanjaZa približno 40 štrukeljcev:


500 g moke

1 zavojček suhega kvasa

2,5 dl mlačnega mleka

5 žlic sladkorja

1 jajce

dobrih 50 g raztopljenega masla

žlica olja

malo ruma

naribana lupinica polovice limone

malo soli


Nadev:

300 g mletih orehov

približno 1 dl smetane za kuhanje

približno 1 dl mleka

žlica medu

žlica sladkorja

malo ruma

naribana lupinica polovice limone


Ne pozabimo na:

malo moke (ko razvaljamo)

1 jajce (za premaz)

kos papirja za pekoPriprava

  1. Za testo odmerimo v posodo moko, nato dodamo še ostale sestavine. Dobro premešamo oziroma zgnetemo. Testo oblikujemo v kepo, vrnemo v posodo in pokrijemo s prtičem. Na sobni temperaturi naj vzhaja, da se volumen nekako podvoji.

  2. Medtem pripravimo nadev: smetano in mleko vlijemo v en lonček in zavremo (približno 2 dl tekočine bo verjetno dovolj). Dodamo mlete orehe, med, sladkor, malo ruma in naribano limonino lupinico. Premešamo - zmes mora biti gosta, nikakor ne tekoča! Koliko tekočine moramo dodati, je odvisno od tega, kakšne orehe imamo.

  3. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v približno 50 krat 70 cm velik pravokotnik. Potem ga po dolgem razrežemo na tri trakove in vsakega, prav tako po dolgem, do dveh tretjin premažemo z nadevom. "Zgornje tretjine ne namažem z nadevom, ampak ta del premažem z razžvrkljanim jajcem, ki ga potem uporabim še za premaz pred pečenjem," pravi Tanja.

  4. Trakove zavijemo, pri čemer začnemo zavijati pri namazanem delu, nato štrukelj razrežemo na manjše, nekako 3 centimetre velike štrukeljce.

  5. Z razmakom jih razporedimo na pekač, pokrit s papirjem za peko, nato jih premažemo s stepenim jajcem.

  6. Naj vzhajajo še toliko časa, da se pečica ogreje na 170 - 180 stopinj Celzija.

  7. Pečemo 15 ali 20 minut oziroma toliko časa, da se lepo obarvajo.

Še en Tanjin nasvet, kako naj spečemo: "Sočasno s štrukeljci, dam v pečico manjši pekač z vodo, da se ustvari para. Pečem z ventilacijo, na 175 stopinjah Celzija."


November 2021


Comments


bottom of page