top of page

Široki rezanci z bučnim pestomMed tednom spet ni časa za neko resno kuhanje. Zato enkrat vmes, ko imam ravno odmor med pisanjem, skočim do štedilnika in pristavim govejo juho. A kaj, takole na hitro, pripraviti zraven?


V hladilniku so še točno štiri kroglice mocarele s kmetije Matevž, tu so tudi bučna semena Kolenko, ki jih malo popražim in posolim. Zraven gredo testenine Maln in še bistveno: bučni pesto Kocbek, ki ga pomešam z nekaj žlicami bučnega olja z omenjene domačije.


Gorazd Kocbek je tretja generacija, ki v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici vodi oljarno. Takole natančno je, s pipeto v roki, pred kratkim v Hotelu Elegans (Brdo pri Kranju) kanil nekaj kapljic dragocenega "zelenega zlata" na bučne njoke. Foto: Mirko KunšičZa 4 osebe:


500 g širokih rezancev

2 žlici bučnega pesta

nekaj žlic bučnega olja

4 kroglice mocarele

malo bučnih semen

sol


Priprava

  1. V slanem kropu po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo testenine.

  2. Na ponvi, pristavljeni na srednji ogenj, prepražimo malo bučnih semen. Med praženjem večkrat pomešamo, na koncu tudi malce posolimo.

  3. Bučni pesto, če je preveč gost, zmešamo z nekaj žlicami bučnega olja.

  4. Odcejene rezance pomešamo s pestom, dopolnjenim z bučnim oljem.

  5. Na krožnik gredo najprej rezanci z bučnim pestom, zatem dodamo kroglico mocarele in posujemo s prepraženimi bučnimi semeni.

Ta prekmursko-gorenjska kombinacija se mi zdi ena A s črtico!


Oktober 2021
コメント


bottom of page