top of page

Šparglji z jajci in divjimi rož'camiIn potem pride tak dan, ko je popoldne na mizi kosilo, ki ga pripraviš prvič, pa te že takoj sezuje.


Torej: po travniku tik ob bohinjski vasici Nemški Rovt sem se dopoldne sprehodila skupaj z domačinkami in pod vodstvom Monike Golja, ki jo na spletu najdemo pod imenom Polna cajna.


Skupaj naberemo šopek užitnih: regratovi cvetovi, mrtva kopriva, krompirjevec (imenovan tudi smrdljivka), navadna regačica, trpotec, divje korenje, rman, trpotec ... In zraven še prgišče smrekovih vršičkov, ki jih posmukam pred eno najboljših restavracijo v tem delu Gorenjske, pred Gostilno Resje, ki jo vodi karizmatični chef Jože Godec.


Poleg rož'c z bohinjskega travnika za kosilo pripravim še: šparglje Mrtnač, jajca Maln, moko in sončnična semena Kolenko, sončnično olje Punčar in seveda ščepec soli iz Piranskih solin.


Dopoldanski nabiralniški sprehod, Nemški Rovt, Bohinj (maja 2021).Za 3 - 4 osebe:


8 jajc

1 šopek špargljev

100 g poltrdega sira (edamec ali kaj podobnega)

2 žlici moke

sol


Pesto:

2 žlici sončničnih semen

2 žlici nasekljanih užitnih rastlin s travnika

nekaj žlic sončničnega olja

sol


Ne pozabi na:

malo olja (za pekač)

nekaj marjetic (za okras)


Priprava

  1. Jajca do gladkega zmešamo z moko.

  2. Solimo, dodamo na grobo nariban sir, na tanke kolute narezane šparglje, ki smo jim odlomili olesenele dele, in spet premešamo.

  3. Zmes vlijemo v namaščen pekač. Pečemo 20 - 25 minut v pečici, ogreti na 180 - 190 stopinj Celzija.

  4. Pripravimo pesto: sončnična semena stremo v možnarju, užitne rož'ce z nepognojenega travnika (regratovi cvetovi, marjetice, listi krompirjevca ... ) sesekljamo. Solimo, dolijemo sončnično olje, da dobimo primerno gostoto, in premešamo.

  5. Ko je jed pečena, jo ohladimo do mlačnega, povrh razporedimo pesto ter okrasimo z marjeticami.Maj 2021Comments


bottom of page