top of page

Bombetke za domače burgerjeDanes en recept, sicer poletni, a smo ga pred kratkim pri nas doma preuredili tako, da se lepo poda tudi k tem karantenskim zimskim dnem.


Moja prva asociacija na te bombetke je sicer poletje. Druga pa prijetno druženje s prijatelji, kajti naši morski sosedje so zakon! In zakon je tudi tradicionalni poletni burger party. Takrat oni zapečejo meso, mi prinesemo bombetke, vsi pa se tako najemo najboljših burgerjev, da tisti večer kar malo hiberniramo.

Pozor: tokrat bombetke pečemo za dve družini, torej za 4 odrasle in 5 otrok. Če je jedcev manj, količine prepolovimo.

Skratka: to so najboljše morske bombetke, recept zanje pa prav pride tudi v teh hladnih dneh.


Morski burgerji (in vse ostalo, kar sodi zraven).Za 18 bombetk:

1 kg moke (TIP 500) 6 dl mlačnega mleka vrečka suhega kvasa 2 žlici sladkorja 3 poravnane žličke soli 1–2 žlici masla Premaz: stepeno jajce žlica sezamovih semen

Priprava

  1. V lonček odmerimo mleko, ga segrejemo do mlačnega. Dodamo sladkor, vsujemo suhi kvas. Premešamo in pustimo 10 minut.

  2. V posodo presejemo moko, na rob dodamo sol. Vmešamo sladko mleko s kvasom, dodamo še maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Zamesimo gladko testo, kar pomeni, da ga moramo z mešalnikom kar nekaj minut dobro gnesti.

  3. Posodo pokrijemo s krpo in pustimo počivati kakšno uro.

  4. Vzhajano testo zvrnemo na malo pomokano površino in ga z občutkom oblikujemo v kroglo. To razrežemo na pol, vsako polovico pa potem razdelimo še na 9 delov. Na malo pomokani površini pazljivo, da ne iztisnemo vseh zračnih mehurčkov, iz vsakega delčka testa oblikujemo kroglico.

  5. Kroglice v razmikih preložimo na pekač, pokrit s papirjem za peko, in malo sploščimo oziroma potlačimo po vrhu, da nastanejo nekakšni diski.

  6. Naj znova vzhajajo dobre pol ure recimo, nato bombetke premažemo s stepenim jajcem in posujemo z malo sezama.

  7. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Pečemo kakih 15 minut, potem bombetke takoj preložimo na rešetko in ohladimo.Marec 2021
Comments


bottom of page