top of page

Kaokarbonara s špargljiJa, vem, vem ... Prava carbonara ima samo štiri sestavine: posušene svinjske ličnice (imenovane guanciale), jajca, sir (največkrat je to parmezan oziroma pecorino romano) in špagete. Potem sta tu, seveda, še črni poper in sol.


Takole pa je pri nas ta trenutek: posušene svinjske ličnice še čakam, nekako prihodnji teden pridejo v mojo shrambo. Parmezana ali podobnega sira v hladilniku nimam, zato uporabim gorenjski škripovec - nekaj besed o njem je zapisanih tule. Namesto črnega uporabim beli poper ter zraven dodam še šparglje, ker je ravno sezona.

To je torej: majska carbonara po moje. Kaokarbonara.

Še obljuba: kmalu zapišem še Letiziin recept za pravo italijansko carbonaro.


Info: jajca in rezanci (lahko bi jih imenovali tudi gorenjski špageti) Maln, šparglji Mrtnač, sir pr' Jurk, panceta Loške mesnine.


Maj na bližnjem travniku.Za 4 osebe:


400 g testenin (tankih rezancev ali špagetov)

100 g pancete

60 g sira

2 jajci

20 špargljev

sol, beli poper


Priprava

  1. V slanem kropu po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo testenine.

  2. Medem ko se kuhajo, v ponvi na srednje do zmerno močnem ognju (pri meni je to na številki 7 od 9) segrejemo panceto, narezano na kockice. Ko se začne maščoba topiti, dodamo beli poper.

  3. Medtem ko se kuha in cvre, šparglje operemo, odlomimo jim oleseneli spodnji del in jih narežemo na res, ampak res tanke kolutke, pri čemer vrhove pustimo cele.

  4. V posodici pomešamo jajci in na drobno nariban sir - če imamo kak trdi sir, denimo parmezan, bo ta najboljša izbira.

  5. Ko je panceta pa ocvrta, zraven dodamo kolutke in tudi vršičke špargljev ter na hitro prepražimo (dve ali tri minute). Malo solimo, a ne preveč, ker je slana že panceta.

  6. Ko so testenine kuhane, ugasnemo ponev s panceto in šparglji. Eno ali dve zajemalki vode, v kateri so se kuhale testenine, vlijemo v lonček, saj bomo tekočino verjetno še rabili.

  7. K prepraženi panceti vlijemo približno pol zajemalke vode, v kateri so se kuhale testenine, potem pa zraven dodamo še odcejene testenine.

  8. Zdaj moramo biti hitri: premešamo testenine in vanje, med mešanjem, vlijemo jajčno-sirno maso. Če je zmes preveč suha, dodamo še nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine.Maj 2021

#90

bottom of page