top of page

Golaž s temnim pivomMaj, mraz in dež, zato še vedno prijajo jedi na žlico. Skuhaš enkrat - imaš za dvakrat.


Tokrat kuham golaž s temnim pivom, stoutom ugly duckling z dodatkom ovsenih kosmičev, ki v mojo shrambo pride iz žirovske pivovarne Crazy Duck.


Ostalo: goveje kocke Ekodar, čebula Mrtnač.


Žirovska pivovarna Crazy Duck občasno pride na Stražiško tržnico, no tokrat jih ni bilo, zato mi nekaj steklenic njihovega piva prinese najboljši sosed.Za 8 oseb:


1 kg govejega mesa

1 steklenica temnega piva (0,33 ali 0,5 litra)

6 - 7 srednje velikih čebul

1 zvrhana žlica sladke mlete paprike

5 žlic paradižnikovega koncentrata

sol, beli poper

3 žlice mastiPriprava


  1. Čebulo na drobno nasekljamo, meso narežemo na dva centimetra velike kvadratke.

  2. Na masti med mešanjem prepražimo čebulo, ki jo solimo. Ko čebula postekleni, v lonec vsujemo kockice mesa. Mešamo in na močnem ognju pražimo, da kockice postanejo sivkaste barve.

  3. Nato posujemo z mleto papriko ter pomešamo.

  4. Dodamo paradižnikov koncentrat, zalijemo s pivom in pomešamo. Če se nam zdi, da je tekočine premalo, dodamo še malo vode - dober pol litra tekočine bi morali zadostovati. Popramo in počakamo, da zavre.

  5. Zdaj ogenj zmanjšamo skoraj na minimum in posodo pokrijemo s pokrovko. Iščemo tisto temperaturo, da se bo golaž kuhal počasi in vmes le malo brbotal. Na tej temperaturi kuhamo dobro uro in pol, vmes občasno premešamo.

  6. Poskusimo, če je golaž dovolj slan in ali ima dovolj popra. Če je česa premalo, popravimo.

Postrežemo s polento, ki jo za h golažu skuham malo gostejšo, na koncu pa vmešam še dve žlici masla, ki poskrbita za še malo bolj kremast okus. Kako jo skuhamo, zapišem kdaj drugič.


Maj 2021

Comments


bottom of page