top of page

Iz pečice: makaroni & brokoliSpet pišem dolge tekste, zato mi za kosilo ne ostane skorajda nič časa. Pa tudi: v hladilniku je samo brokoli ...


V shrambi približno polovica zavitka makaronov Maln, poleg brokolija s Kmetije Mrtnač pa najdem v hladilniku še nekaj sira Loških mlekarn in lonček kisle smetane Podjed. Zraven na fotki še najlepša skledica v moji zbirki - v delavnici Flamma sredi Kranja sta jo ustvarila Eva in David.

Na brzino nastane kosilo, po katerem M. iskreno reče: "Hvala, mami, bilo je odlično!"


Za 4 osebe:


300 g makaronov

1 večji brokoli

2 dl kisle smetane

1 dl mleka

150 g poltrdega sira (recimo edamca)

malo naribanega muškatnega oreščka

malo oljčnega olja

sol


Priprava

  1. V osoljenem kropu skuhamo testenine po navodilih, zapisanih na embalaži.

  2. Medtem ko se kuha, v lonček na zelo majhen ogenj pristavimo mleko in kislo smetano, pomešano z naribanim sirom, ščepcem muškatnega oreščka in malo soli.

  3. Operemo še brokoli in ga narežemo na tanke rezine. Pomembno: lističev ne zavržemo, ampak jih tudi razporedimo po večjem pekaču, ki smo ga pokapali z oljčnim oljem. Malo solimo, lahko z grobo soljo, in zapremo v pečico. Gumb na pečici zavrtimo do 200 ali 210 stopinj Celzija.

  4. Zdaj bodo makaroni verjetno že kuhani: odcedimo jih, prestavimo v srednje velik pekač in zalijemo s sirno omako. Če hočemo, povrh naribamo še malo sira.

  5. Pekač postavimo v pečico, v kateri se že greje brokoli. Ker bo brokoli v tem trenutku verjetno že lepo pečen, ga prestavimo nižje, na višje vodilo pa položimo pekač z makaroni.

  6. Jed je nared po približno 10 ali 15 minutah, ko se makaroni po vrhu malo zapečejo.Oktober 2021


Comments


bottom of page