top of page

Kari z rumeno lečo in jajcemŽe nekaj časa, od obiska Maribora pred nekaj tedni, imam v shrambi rumeno lečo. Ker se jeseni tudi na krožniku nosijo oranžno-rumeni odtenki, iz te leče nastane lokalno obarvan in prav nič pekoč kari.


Ta živahno obarvan kari se kar najlepše ujame z umirjeno skodelico iz delavnice sredi Kranja, kjer pod imenom Flamma glinene in ostale unikatne izdelke ustvarjata Eva in David.


Izjemna ponudba v trgovini Zelena japka, kjer ti kupljeno natehtajo v tvojo embalažo. Kdaj bo kaj takega zaživelo tudi v Kranju, ni znano.


Info: rumena leča s trgovine Zelena japka - Mala tržnica v Mariboru, čebula, korenje in paprika Mrtnač, bohinjsko kuhano maslo Simone Kejžar s kmetije Tonejovc, peteršilj z domačega vrtička, začimbe za kari iz Indije Koromandije (moje so blage, lahko pa dodamo tudi bolj ostre) in malo rožmarinove soli, ki jo na Kmetiji Punčar pripravi moja draga Janja Bernik.Za 4 osebe:


4 jajca

1 čebula

8 žlic rumene leče

2 oranžna korenčka

2 rumena korenčka

2 žlici paradižnikovega koncentrata

mešanica začimb za kari

nekaj lističev svežega peteršilja

žlica gheeja

malo zeliščne soli

solPriprava

  1. Na gheeju popražimo nasekljano čebulo.

  2. Ko se praži, operemo (lahko tudi olupimo) korenje in ga narežemo na tanke kolutke. Vržemo jih h čebuli in med mešanjem pražimo nekaj minut.

  3. Nato dodamo rumeno lečo (ki je bo za dober deciliter) in zalijemo s približno 3 ali 4 decilitri vode. Dodamo še koncentrat, mešanico začimb za kari in sol.

  4. Zavremo, zmanjšamo ogenj, da jed le malce brbota, in pokrito kuhamo približno 20 minut oziroma toliko časa, da se leča skuha.

  5. Jajca poširamo tako, da v loncu zavremo približno dva litra vode, ki jo solimo. Z metlico pomešamo vrelo vodo, da dobimo vrtinec, nato pa vanj spustimo jajce, ki smo ga ubili v posodico oziroma kozarček.

  6. Zmanjšamo ogenj, da le malo vre, in kuhamo nekaj minut oziroma toliko časa, da jajce dobi nekakšno mocarelasto strukturo. Iz kropa ga poberemo s penovko in odložimo na kari, postrežen v skodelico.

  7. Jajce solimo z zeliščno soljo, povrh dodamo še malo peteršilja in postrežemo.Oktober 2021


Kommentare


bottom of page