top of page

Kruh brez gnetenja (Kmetija Punčar)


Foto: Mirko Kunšič


Lokalne zgodbe me vedno znova navdušujejo. Ena tistih, ki me pri kulinaričnem ustvarjanju nevede spodbujajo, je vsekakor Janja Bernik, mlada prevzemnica Kmetije Punčar (Virmaše 88, Škofja Loka).


Takole piše v knjižici, polni priljubljenih receptov s Punčarjeve kmetije: "Na naši kmetiji sta dve kuharici, ki se odlično razumeta: Danica za vso družino vsak dan skuha kosilo, Janja pa je tista, ki peče najboljši kruh. V zadnjem obdobju je na mizi največkrat kruh brez gnetenja. Recept je zanimiv, ker so ga konec leta 2006 prvič objavili v New York Timesu, potem pa je potoval po svetu in pristal tudi pri nas v Virmašah. Ta kruh Janja največkrat pripravi iz domače polbele moke."

Namesto polbele lahko uporabimo tudi belo moko ali poljubno mešanico mok. Če pripravljamo koruzni kruh, naj bo koruzne moke kvečjemu četrtina, ostalo naj bo bela.

Janja Bernik in Damijan Jeraj. Foto: Mirko Kunšič


Spotoma: knjižico z recepti ob nakupu izdelkov z domačije Punčar lahko dobite povsod, kjer so naprodaj dobrote z omenjene kmetije. Torej: na domačiji (Virmaše 88), v Štacunci (Spodnje Bitnje 24, 4209 Žabnica), trgovini Tinček na Trati (Kidričeva cesta 65, 4220 Škofja Loka), Mesnici in delikatesi Šavs (Maistrov trg 7, 4000 Kranj), v izbranih trgovinah Tuš (v Dorfarjah, v Trgovini Resman – Naklo in na kmetiji Princ – Radovljica), v trgovini Moja kmetija (Nove Fužine 33, 1000 Ljubljana), v Kvedrovi kajži (Rakuševa ulica 16, 1000 Ljubljana) in po novem tudi v trgovinici Pouhn cekar (Kapucinski trg 8).


Info: polbela moka s Kmetije Punčar.Za en hlebec:


500 g polbele moke

0,5 žličke suhega kvasa

1 žlička soli

500 g vode


Potrebujemo še:

litoželezno posodo s pokrovom

še malo moke (za delovno površino)Priprava

  1. V posodi s prilagajočim se plastičnim pokrovom zmešamo vse sestavine. Dobili bomo precej tekočo zmes in prav je tako. Zapremo s pokrovom in pustimo najmanj 12 in največ 16 ur počivati na sobni temperaturi.

  2. Potem testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino. Prepognemo desni del k notranjosti, levi, zgornji in spodnji prav tako. Potem testo obrnemo, tako da gleda gladka površina navzgor, in pustimo počivati pol ure.

  3. Ko testo počiva, pripravimo pečico: skupaj s trpežno posodo (najbolje litoželezno) pečico ogrejemo na 230 – 240 stopinj Celzija. Naj se posoda v pečici greje vsaj 20 minut, da bo res vroča!

  4. Nato testo še enkrat prepognemo, kot smo to že storili, in znova gledamo, da je gladek del testa zgoraj.

  5. Zdaj sledi previdno ravnanje, ker posoda je razbeljena! V razbeljeno posodo položimo kruh (gladek del gleda navzgor). Papirja za peko, maščobe ali česa tretjega ne potrebujemo.

  6. Posodo pokrijemo s pokrovom in potisnemo za 30 minut v pečico. Po pol ure odstranimo pokrov in zmanjšamo temperaturo na 210 – 220 stopinj Celzija. Kruh pečemo še 15 minut, nato ga ohladimo na rešetki.

Opomba: razmerje med moko in vodo je prilagojeno polbeli moki s Kmetije Punčar. Če boste uporabili kakšno drugo moko, ki "pije" vodo drugače kot polbela iz Virmaš, utegnete (po)rabiti manj oziroma več vode.


November 2021Comentarios


bottom of page