top of page

Kruh z drožmi (brez tehtanja)Tole se mi že nekaj časa zdi najboljši način priprave - brez tehtanja. "Odokativno," bi rekla teta M.


In ja, malo po občutku, malo na pamet.


Pa še nekaj se mi zdi: da takole na prehodu iz zime v pomlad kruh najbolje vzhaja!


Kruh z drožmi, nekaj mojih najlepših primerkov doslej.


Za dva hlebčka:


približno 700 g moke (T500, T850 ali mešano) 0, 5 l pinjenca žlička soli 1 – 2 dl aktivnih droži

Priprava

 1. Okrog poldneva pripravimo droži, sočasno pa v drugi, večji posodi zmešamo moko in pinjenec. Prvo testo mora biti zelo zbito, da vanj skoraj ne moremo več vmesiti moke – to lahko delamo tudi brez tehtnice, bo pa za 0,5 litra pinjeca dovolj nekako 700 g moke.

 2. Ko so droži čez nekaj ur pripravljene (torej: narastejo in plavajo, če žlico droži vržemo v kozarec vode), zmešamo v spočito testo droži in sol.

 3. Z mešalnikom mešamo kar nekaj minut, da dobimo gladko testo. Če je treba, dodamo še malo vode.

 4. Potem oblikujemo v kepo, jo položimo v posodo in pokriješ s pokrovko.

 5. Na vsake pol ure naredimo prepogibe – te ponovimo štirikrat (kar torej traja približno 2 uri).

 6. Pozimi pokrito posodo s testom odnesemo na hladen hodnik in jo tam pustimo čez noč, poleti jo zapremo v hladilnik.

 7. Zjutraj testo prevrnemo na zelo malo pomokano delovno površino. Testo razdelimo na dva dela, vsakega previdno prepognemo v hlebček. Oba hlebčka naj na rahlo pomokani površini počivata pol ure.

 8. Potem testo previdno in z občutkom oblikujemo v želeno obliko (štruco ali hlebec, odvisno od vzhajalne košarice). Košarico pokrijemo s krpo, jo pomokamo in nanjo položimo oblikovano štruco oziroma hlebec. Pokrijemo s konci krpe, ki visijo ven.

 9. Vzhajalno košarico spet odnesemo na hladen hodnik (oziroma zapremo v hladilnik) – naj tam počiva do popoldneva ali večera.

 10. Potem v pečico potisnemo pekač in močno zakurimo, nekako na 230 stopinj Celzija naj se greje kakih 15 minut.

 11. Zdaj desko pokrijemo s papirjem za peko, na papir zvrnemo štruco (ali hlebec), zarežemo, potisnemo v pečico tako, da v pečico poleg bodočega kruha spustimo tudi papir za peko.

 12. Vključimo pečenje in paro in – še vedno smo na 230 stopinjah Celzija – pečemo 19 minut.

 13. Nato odpremo pečico, spustimo ven paro, naravnamo program samo na vroč zrak in pri nekako 210 stopinjah Celzija pečemo še približno 22 minut.

 14. Vzamemo iz pečice in prisluhnemo zvoku pokanja kruha. Ohladimo na rešetki in prerežemo, ko je kruh že čisto hladen.Marec 2021
Comments


bottom of page