top of page

Losos s pomarančo in krompirjemKo me pot med tednom ponese po starem jedru mesta, kar se je zgodilo danes, rada zavijem v Restavracijo in ribarnico Delfin (Tavčarjeva ulica 1).


Že vrsto let ribarnico, ob kateri je tudi restavracija, vodita Katarina in Nikica Brekalo. Takole so o njuni zgodbi lani zapisali v kulinaričnem vodniku Gault & Millau, kjer so kranjskemu Delfinu dvakrat zapored pripeli status pop(ularnega) mesta: "Par je usklajen: ona vselej prijazno postreže gostom, on je glavni in tudi edini v kuhinji. Stavita na svež ulov iz Jadranskega morja in ribje jedi, ki prepričajo ljubitelje tovrstnih dobrot."

In še: "Za domov poleg svežih in pečenih ribic zavijejo domač namaz iz polenovke, malo slanih inčunov, usklajeno začinjen lososov tatarec in hobotnico v solati."

Katarina in Nikica v starem jedru vztrajata tudi te - za gostince in večino nas, ostalih, zelo neprijazne - dni. Tako sveže ribe kot tudi ribje jedi strežeta skladno z vsemi trenutno veljavnimi odloki, zato Nikica ribje jedi skrbno pripravi in vestno zavije za domov.


Moji absolutni favoriti v Delfinu: slani inčuni, ohrovt (namesto blitve) s krompirjem in ravno prav začinjen ribji brodet. In, seveda, pečene sardelice!


Tokrat sem kupila malo lososa, ki mi ga je Katarina narezala na tanjše kose. Najraje ga pripravim kar v pečici, zavitega v srebrn škrnicelj. Vem, da se ponavljam, ampak tako je pri meni med tednom: kosilo je na mizi v pol ure.


Katarina in Nikica Brekalo v starem mestnem jedru (Tavčarjeva ulica 1) vodita ribarnico Delfin. Tudi v teh karantenskih dneh je kranjska ribarnica odprta, Nikica pa vsak dan kuha jedi, ki jih v ribarnici lahko prevzamemo. Ulov dneva je zapisan na tabli, ki krasi prehod v Tavčarjevo.Za 4 osebe:


400 g lososa (narezanega na 4 dele)

4 - 5 srednje velikih krompirjev

1 večji por

1 večje rumeno korenje

1 srednji korenjček

1 pomaranča (moja je bila z Mavške tržnice)

malo maščobe

malo kakovostnega oljčnega olja

rožmarinova sol (s kmetije Punčar, Virmaše)

sol


In še:

kos srebrne kuhinjske folije


Priprava

  1. Lososa položimo (s kožo navzdol) na kos srebrne kuhinjske folije. Solimo, povrh razporedimo rezine ene pomaranče. Zavijemo v paketek, tako da tesni, preložimo v pekač in pečemo v pečici, ogreti na 190 stopinj Celzija 15 minut. Potem pustimo v pečici toliko časa, da skuhamo še vse ostalo.

  2. V lonec pristavimo vodo. Medtem ko čakamo, da bo zavrela, olupimo krompir in ga narežemo na poljubne kose - če se nam zelo mudi, naj bodo kosi manjši, se bo hitreje skuhalo. Narezan krompir preložimo v lonec z vodo. Ko zavre, vodo solimo in skuhamo krompir (tudi to traja približno 15 minut).

  3. Ko se krompir kuha, pristavimo na ploščo ponev z debelim dnom. Ko se segreje, dodamo malo maščobe ter por, opran in narezan na pol centimetra debele rezine. Solimo, dodamo še korenje, olupljeno in narezano na tanko. Pomešamo in zmanjšamo ogenj, da se malo popraži. Fino je, če je korenje še malo hrustljavo.

  4. Preverimo, ali je krompir kuhan. Ko se to zgodi, ga odcedimo in preložimo na krožnik. Zraven položimo kos lososa, dodamo še pečeno zelenjavo. Malo pokapamo z oljčnim oljem.Marec 2021

Comments


bottom of page