top of page

Pečenice & polpeti iz kislega zelja



S Poljske, kjer iz kislega zelja naredijo polpete, imenovane fuczki (torej: fučki), pripotuje v mojo shrambo ta ideja. Obarvam jo lokalno in jed naredim iz sestavin, ki jih najdem pri kmetovalcih v Radovljici in njeni okolici.


Po kislo zelje se odpravim na Ovsiše pri Podnartu, to je v radovljiški občini, kjer v središču vasi stoji markantna domačija Porta. Takole ekološko kmetijo predstavi mladi prevzemnik Aleš Fister, ki sta mu starša, Marija (po domače: Mimi) in Marjan lani prepustila kmetijo: "Glavna dejavnost naše kmetije je pridelava zelenjave, zato seveda v teh dneh na kmetiji kisamo tudi zelje in repo. Poleg rastlinjaka imamo na kmetiji tudi hlev, v katerem je približno 20 glav govedi. Tu je tudi nekaj pujsov, imamo pa še kokoši nesnice."


Mlademu prevzemniku Alešu Fistru pri delu na kmetiji pomagajo družinski člani.


Kmetija Porta je bila sprva samooskrbna, kasneje, ko so pridelali dovolj, pa so izdelke ponudili še drugim. Takole se v dve desetletji oddaljeno preteklost ozre Aleš Fister: "Starša sta ostala doma, pridelali smo vse več zelenjave. Sočasno nam je sosednja, ekološka kmetija, ki je prenehala delovati, v obdelavo ponudila njivske površine. Leta 2002 smo se usmerili v ekološko kmetovanje in tri leta kasneje pridobili tudi ekološki certifikat."

Ekološka kmetija Porta je bila ena prvih, ki se je že leta 2010 odločila za prodajo prek Partnerskega kmetovanja. To pomeni, da naročnikom oziroma kupcem vsak teden, v zameno za določen znesek, pripravijo zabojček z zelenjavo. Kupec tako po ugodni ceni dobi sveže, sezonske izdelke.

Zabojček domačih dobrot, ki ga na kmetiji Porta pripravijo za naročnike Partnerskega kmetovanja.


Poleg tedenskih zabojčkov, ki jih Fistrovi pripravijo za podpornike Partnerskega kmetovanja, lahko izdelke z Ekološke kmetije Porta kupimo še na tržnicah, in sicer na tržnici v Lescah in na Stonogini tržnici, ki se nekako dvakrat mesečno odvije v Kranju.


Vsak teden pa so Fistrovi kar dvakrat na kmetijski tržnici v Lescah, ki za nekaj ur zavzame parkirišče pri Kmetijsko gozdarski zadrugi Sava (Rožna dolina 50). Tam je tržnica ob petkih med 14. in 17. uro ter ob sobotah, od 9. do 12. ure.


Kislo zelje, domači česen in solata, ki bo šla kmalu v rastlinjak.


"Že skoraj petnajst let ob petkih mama Mimi v krušni peči speče kruh iz domače ekološke moke. Vsakokrat je tu več vrst kruha: beli, pšenični polnozrnati, pirin ter ržen z drožmi," pove Aleš Fister o tem, da ob petkih na leški tržnici vsakokrat najdemo tudi svež kruh s kmetije Porta, medtem ko dan kasneje, ob sobotah, na omenjeni tržnici Mimi prodaja predvsem domačo zelenjavo.


Marija, ki jo domači kličejo Mimi, in Marjan Fister sta kmetijo, katere korenine segajo v leto 1904, lani prepustila sinu Alešu.


Kot zapisano, na Ekološki kmetiji Porta lahko dobimo tudi odlično kislo zelje in repo. To Aleš Fister pripravi tako, kot so to delali že naši predniki: zgolj z dodatkom soli. Na vprašanje, koliko časa poteka fermentacija, pojasni: "Kisanje repe traja tri tedne, zelje je največkrat nared po šestih tednih - odvisno, seveda, od temperature v prostoru."

Ekološki kmetiji Porta je znana po grahovih polovičkah. Te se lahko spremenijo v odlično prilogo, lahko jih skuhamo in oblikujem v polpete, dodamo prgišče v zelenjavno juho ... Mlevske izdelke pripravljajo sproti, zato povprašajte, če so grahove polovičke že pripravljene.

Na domačiji Porta je bila nekdaj gostilna s trgovino, kar da slutiti že pogled na prostoren osrednji prostor v hiši.


Za pečenice s polpeti iz kislega zelja porabim: pečenice z Baronove domačije, kislo zelje z Ekološke kmetije Porta. Vse to na krožniku iz zbirke Biseri, ki nastaja v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica.



Pečenice & polpeti iz kislega zelja (za 4 - 6 oseb):


3 ali 4 pečenice

500 g kislega zelja

2 jajci

100 g drobtin

3 - 4 žlice pšeničnega zdroba

zravnana žlička mlete kumine

malo olja (za peko polpetov)

sol, poper


Priprava

  1. Polpete iz kislega zelja pripravimo tako, da zelje odcedimo (torej: stisnemo med dlanmi) in ga narežemo. To najlažje storimo tako, da ga polovico damo na desko, malo sploščimo in nato razrežemo na centimeter velike kvadratke. Ponovimo še s preostankom zelja.

  2. Razrezano zelje prestavimo v posodo in zraven dodamo še jajca, drobtine, zdrob, kumino ter sol in poper. Ker je zelje različno mokro, dodamo toliko zdroba, da dobimo primerno gosto zmes, iz katere oblikujemo polpete.

  3. Najprej z ene, nato z druge strani jih na zmernem ognju popečemo v ponvi, v katero smo kanili malo olja.

  4. Medtem ko se polpeti počasi pečejo, pripravimo še pečenice: položimo jih v globljo ponev, pokapamo z žlico olja in zalijemo s toliko vode, da ta sega nekako do polovice pečenic. Zavremo in na visokem ognju kuhamo toliko časa, da voda izpari, pečenice pa se skuhajo. Med kuhanjem pečenice obrnemo. Ko voda izhlapi, malenkost zmanjšamo ogenj in počakamo, da se zapečejo na eni strani, nato jih obrnemo ter zapečemo še na drugi strani.

  5. Postrežemo z dodatki po želji - to je lahko zimska solata, gorčica ali kakšna doma pripravljena (p)omaka.

Ker je kislo zelje slano, zeljne polpete le malo solimo.


Januar 2022



Recept je nastal pod okriljem Okusov Radol'ce in v sodelovanju s Turizmom Radovljica.

bottom of page