top of page

Obrnjena jabolčna pitaObrnjena pita, Tarte Tatin. Ker se te dni pospešeno ukvarjam z njeno zgodovino in izvorom, jo spečem.


Ni taka, kot jo opisuje recept, saj mi zmanjka masla in tudi vaniljev strok je nekaj, česar v shrambi trenutno nimam. Tudi sladkorja se mi zdi že v jabolkih veliko, zato ga v testo ne dodam. Poenostavim in naredim po svoje.


Info: jabolka Matijovc, maslo Podjed, jajca Maln, moka Kolenko. Rose Batič.


Vse najboljše!Obrnjena pita z jabolki


8 večjih jabolk

200 g masla

100 g kristalnega (belega) sladkorja

100 g rjavega sladkorja

3 dl vode


Testo:

250 g moke

60 g masla

2 jajci


Priprava

  1. Ponev z debelim dnom pristavimo na srednji ogenj. Pogrejemo kristalni sladkor, ki naj karamelizira. Ne mešamo!

  2. Vročo karamelo razporedimo po pekaču. Meni je uspelo karamelo razporediti samo po sredini pekača, kar je bilo videti malo nespretno, na koncu pa niti ni bilo moteče.

  3. V večji lonec pristavimo vodo, 200 g masla in rjavi sladkor. Dodamo jabolka, ki smo jih olupili, jim odstranili peščišče in narezali na četrtine. Na srednjem ognju kuhamo 10 minut, nato jabolka odcedimo. Četrtinke razporedimo na karamelo. Pazimo, da med jabolki ni presledkov.

  4. Pokrijemo s testom, ki smo ga pripravili tako, da med moko s prsti dobro razdrobimo maslo. Potem dodamo jajci in zamesimo testo. Zvaljamo ga na rahlo pomokani površini do oblike pekača. S testom pokrijemo jabolka, nato na več mestih prebodemo z vilicami.

  5. Pečemo 35 minut v pečici, ogreti na 170 - 180 stopinj Celzija.

  6. Hladimo vsaj pol ure, nato zvrnemo na dovolj velik krožnik.April 2021


Comments


bottom of page