top of page

Paradižnikova juha s peteršiljemKer Rok Petek poleg borovnic včeraj pripelje v Kranj še cel kup dobrot z domačega vrta, je čas, da skuham mojo najljubšo poletno juho - paradižnikovo.


Recept zanjo je že pred časom za časopis povedala Katarina Ažbe Peternel, doma v Dolenčicah nad Poljansko dolino. To je moja verzija njene juhe.


Poleg paradižnika uporabim še: čebulo, ki jo posodi soseda, peteršilj in edina dva korenčka z domačega vrta, moko iz Novakovega mlina v Prebačevem.Za 4 osebe:


1 kg paradižnika

2 korenčka

0,5 čebule

1 zravnana žlica moke

1 žlička sladkorja

oljčno olje

peteršilj (listje)

sol


Priprava

  1. Paradižnike operemo in razrežemo na centimeter ali malo manj velike kocke. Kockice preložimo v lonec in zalijemo z vodo - ta naj sega prst ali dva nad paradižnik. Pristavimo.

  2. Korenje operemo, lahko tudi olupimo, in ga narežemo na tanko (kot salamo). Dodamo ga k paradižniku, zraven pa vsujemo še na tanke kolutke razrezana stebelca peteršilja - na grobo nasekljane lističe peteršilja bomo dodali kasneje!

  3. Juho solimo, dodamo žličko sladkorja in kuhamo 15 minut.

  4. Medtem ko se kuha, v ponvici na malo oljčnega olja popražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo moko. Med mešanjem pražimo nekaj minut, potem vsebino iz ponvice vsujemo k juhi in premešamo.

  5. Ko je juha kuhana, jo odstavimo in vanjo vmešamo še na grobo nasekljane peteršiljeve liste.

  6. Počakamo vsaj 15 minut, da se ohladi, in postrežemo.Avgust 2021

#127bottom of page