top of page

Paradižnikova juha s peteršiljemKer Rok Petek poleg borovnic včeraj pripelje v Kranj še cel kup dobrot z domačega vrta, je čas, da skuham mojo najljubšo poletno juho - paradižnikovo.


Recept zanjo je že pred časom za časopis povedala Katarina Ažbe Peternel, doma v Dolenčicah nad Poljansko dolino. To je moja verzija njene juhe.


Poleg paradižnika uporabim še: čebulo, ki jo posodi soseda, peteršilj in edina dva korenčka z domačega vrta, moko iz Novakovega mlina v Prebačevem.Za 4 osebe:


1 kg paradižnika

2 korenčka

0,5 čebule

1 zravnana žlica moke

1 žlička sladkorja

oljčno olje

peteršilj (listje)

sol


Priprava

  1. Paradižnike operemo in razrežemo na centimeter ali malo manj velike kocke. Kockice preložimo v lonec in zalijemo z vodo - ta naj sega prst ali dva nad paradižnik. Pristavimo.

  2. Korenje operemo, lahko tudi olupimo, in ga narežemo na tanko (kot salamo). Dodamo ga k paradižniku, zraven pa vsujemo še na tanke kolutke razrezana stebelca peteršilja - na grobo nasekljane lističe peteršilja bomo dodali kasneje!

  3. Juho solimo, dodamo žličko sladkorja in kuhamo 15 minut.

  4. Medtem ko se kuha, v ponvici na malo oljčnega olja popražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo moko. Med mešanjem pražimo nekaj minut, potem vsebino iz ponvice vsujemo k juhi in premešamo.

  5. Ko je juha kuhana, jo odstavimo in vanjo vmešamo še na grobo nasekljane peteršiljeve liste.

  6. Počakamo vsaj 15 minut, da se ohladi, in postrežemo.Avgust 2021留言


bottom of page