top of page

Pečenka, kot jo pripravi mama herojŠpela Šavs je nepogrešljiv člen družinske Mesnice in delikatese Šavs sredi Kranja. Je tista, ki vsako soboto mojima punčkama naredi sendviče, in tista, ki v mesnici pripravlja prato, filane paprike ter poskrbi še za marsikaj. A ne le to.


Špela je športnica že vse življenje: v mladosti je trenirala smučanje, zdaj pa se ukvarja s tekom. S tekom na dolge proge in tako ni nič čudnega, če se na vsakih nekaj mesecev odpravi na več sto kilometrov dolgo tekmovanje.


Ko nekoč sediva na kavici v Kavki, se v pogovor vključi Kranjčan, ki ji za enega od nedavnih uspehov čestita, pri čemer ji izreče tudi besedi "mama heroj".


Tokrat je Špela Šavs naredila nekaj neverjetnega, saj se je v začetku tega odpravila na dobrodelni tek okoli Slovenije. Tekla je za društvo Junaki 3. nadstropja. V trinajstih dneh je pretekla neverjetnih 1125 kilometrov.


16. septembra opoldne, ob prihodu v cilj 13-dnevnega teka: za seboj je imela 1125 kilometrov. Na drugi fotografiji družina Šavs, na tretji pisan detajl.


To je torej moja varianta recepta, ki mi ga nekoč narekuje Špela Šavs. Le da se ona med pripravo te jedi odpravi na tekaški trening, mene pa pot ponese na teren, medtem ko se v pečici počasi peče sobotno kosilo ... Ki ima takšen okus, kot da bi bilo pripravljeno v sous-vidu, čeprav te naprave niti pod razno nimam doma.


Za pečenko uporabim: meso iz mesarije Šavs ter kislo smetano Odems, po novem zapakirano v stekleno embalažo.Za 4 osebe:


1 kg telečje pečenke (stegno)

1 dl kisle smetane

sol


Pripravimo še:

posodo s pokrovom, primerno za peko v pečici (litoželezni lonec, denimo)


Priprava

  1. Meso operemo, osušimo s papirnato brisačko in natremo s soljo.

  2. Premažemo s kislo smetano in postavimo v litoželezni lonec. Lonec zapremo in ga postavimo v pečico.

  3. Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija in se čez tri ure vrnemo pogledat, kaj smo pripravili.

Še do konca meseca, torej septembra 2021, poteka zbiranje sredstev za društvo Junaki 3. nadstropja. Prispevek lahko nakažete na TRR Lions kluba Kranj SI56 0700 0000 0709 548 - namen Junaki 3. nadstropja. Za dober namen akcije, ki ji je tek posvečen, pa lahko vsak prispeva tudi z JUNAKI5 na 1919.


September 2021Comments


bottom of page