top of page

Simonini piškoti z ovsenimi kosmiči
Ta teden je Simona Kejžar (Ekološka sirarska kmetija Tonejovc, Bohinj) objavila nekaj fotografij ravnokar pečenih dobrot: lincerji, potice ...


In sem jo prosila, če mi pošlje recept za edino, kar se mi je zdelo, da zmorem na hitro poustvariti doma - za piškote z ovsenimi kosmiči.


Simona je tista, ki za znamko Bohinjsko / From Bohinj peče potice. Da jim nariše obraz Bohinja, v testo doda malo koruzne trdinke, tako zelo značilne za ta prelepi del Gorenjske.

Ker je M. jr s šolo na daljavo zaključila že zgodaj (pravzaprav se na zoom niti ni mogla povezati), mi je pomagala oblikovati piškote, pripravljene po obrisu Simoninega recepta.


Rozin pač še vedno ne maram (zato jih tudi ne kupujem), brusnic nisem imela. Sem pa zadnjič v Gorenjkini tovarniški prodajalni kupila paket črne čokolade z brusnicami, jabolki in napako, zato je v piškote šla kar ta.


Tehnični podatki: ovseni kosmiči s kmetije Punčar (Virmaše), čokolada Gorenjka, pirina moka Žito, maslo malo mešano (Tonejovc in Podjed), rjavi sladkor iz Indije Koromandije, jajca Maln (Podreča).


Simonin recept in moja improvizacija napisanega (beri: kar trenutno najdeš v kuhinjskih omaricah).Za približno 90 piškotov:


200 g ovsenih kosmičev

200 g pirine moke (polnozrnate)

200 g masla (zmehčanega na sobno temperaturo)

200 g temne čokolade z brusnicami in jabolki (na grobo narezane)

150 g rjavega sladkorja

100 g mandljev (na grobo narezanih)

2 jajci

1 pecilni prašek

2 vaniljeva sladkorja

malo naribanega muškatnega oreščka


In še:

papir za peko


Priprava

  1. Maslo vzamemo iz hladilnika, razrežemo na centimeter ali dva velike kose in ga pustimo približno uro na sobni temperaturi, da se zmehča.

  2. Zmešamo vse sestavine - to sem naredila kar z mešalnikom, uporabila sem kljuko za mešanje testa.

  3. Ko je masa enakomerna, zajemamo za žličko velike kose, jih malo stisnemo s prsti v kroglico (ni treba, da so enakomerno in prekrasno oblikovane) in polagamo v centimetrskih razmakih na pekač, pokrit s papirjem za peko.

  4. Pečemo 12 - 14 minut v pečici, ogreti na približno 170 stopinj Celzija.

  5. Ko so piškoti pečeni, jih nekaj minut hladimo na pekaču, nato pa preložimo na rešetko, da se ohladijo do konca.April 2021Comentários


bottom of page