top of page

Pita s pomarančami in grškim jogurtomTa pita diši po pomarančah, pripravljena pa je s skuto in jogurtom na grški način, ki mu v Mlekarni Podjed (Olševek) dodajo med.


Navdih za to dišečo pito je bila knjiga Polone Klančnik - Pole z naslovom D(r)oživete sladkarije, v kateri je zbranih na desetine sladkih drožastih receptov.


Info: skuta in jogurt na grški način Podjed, pomaranče z Mavške tržnice, bela moka Novak.


Stojnica s citrusi z Brača in Visa so vselej pravi hit Stražiške in Mavške tržnice (na fotografiji).Pita s pomarančami in grškim jogurtom


Testo:

170 g ostre moke

70 g masla

2 zvrhani žlici sladkorja v prahu

1 jajce

1 - 2 dl aktivnih droži

ščepec soli


Nadev:

300 g skute

150 g grškega jogurta z medom

1 jajce

4 žlice rjavega sladkorja

naribana lupinica ene pomaranče

1 žlica pšeničnega zdroba


In še:

košček masla (za pekač)

nekaj rezin pomaranče (za okras)


Priprava

  1. Maslo narežemo na majhne kocke in ga pustimo na sobni temperaturi približno pol ure. Zatem v mešalnik damo vse sestavine za testo in mešamo toliko časa, da se povežejo. Nato testo preložimo na pult in na hitro pregnetemo: če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo ostre moke. Oblikujemo v kepo, damo jo v posodico, ki jo zapremo s pokrovom, in spravimo v hladilnik vsaj čez noč (lahko tudi za 24 ur).

  2. Na malo pomokani površini razvaljamo testo do velikosti pekača za pite. Pekač namažemo z maslom, čez razgrnemo testo, ki naj pokriva tudi stranice, in povrh enakomerno namažemo nadev.

  3. Nadev pripravimo tako, da do gladkega pomešamo vse sestavine, naštete za nadev. Po vrhu pite lahko razporedimo še tanke rezine pomaranče.

  4. Pečemo v pečici, ogreti na 160 - 170 stopinj Celzija. Pečemo kakih 40, 50 minut oziroma toliko časa, da se pita lepo zapeče.

  5. Počakamo vsaj pol ure, da se ohladi. Razrežemo še mlačno ali povsem ohlajeno.April 2021

Comments


bottom of page