top of page

Popečeni kruhki s paradižnikomPo prihodu z morja nas na vrtu pričakajo rdeči paradižniki. Kar je pravi mali čudež - naš vrt je velik nekaj kvadratnih metrov, na njem pa še nikoli doslej niso dozoreli paradižniki.


Ker so lepi in krasni, jih spremenim v zajtrk. Dodam še malo sončničnega olja - tudi zato ker sem te dni z Janjo Bernik na njihovi njivi, tam na Sorškem polju, opazovala, kako v magični večerni svetlobi zorijo sončnice.


Sorško polje v večerni svetlobi.


Za zajtrk uporabim domač kruh z drožmi, v katerega sem dodala sončnična, lanena in sezamova semena. Mimogrede: ta za nekaj ur - še bolje: čez noč - namočim v vodo, preden jih dodam v krušno testo.


Na polju kmetije Punčar.


Sončnice so res čudovite, zato še ena fotografija, ujeta pred kratkim na primorski avtocesti.


Info: domač kruh z drožmi in sončničnimi, lanenimi in sezamovimi semeni Kolenko, sončnično olje Punčar, paradižnik in peteršilj z domačega vrta ter slan mlad sir za solate s kmetije Pozaršek - Sterle, kupljen na ljubljanski pokriti tržnici.Za 3 osebe:


3 kosi kruha (najboljši je domač, z drožmi)

2 srednje velika paradižnika

košček mladega slanega sira za solate (podobnega feti)

2 žlici sončničnih semen

sok četrtinke limone

nekaj vejic peteršilja

sončnično olje


Priprava

  1. Kose kruha z obeh strani do hrustljavega popečemo na ponvi, v katero smo kanili malo sončničnega olja.

  2. Paradižnike razrežemo na pol centimetra velike kocke, ki jih pokapamo z limonovim sokom in zmešamo.

  3. Pesto pripravimo tako, da sončnična semena zdrobimo v terilniku ali jih na drobno nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršiljevo zelenje. Oboje preložimo v posodico, dodamo nekaj žlic sončničnega olja in premešamo.

  4. Sestavimo zajtrk: na popečen kruh razporedimo kocke paradižnika, čez naribamo slani sir, povrh dodamo malo sončnično-peteršiljevega pesta.

Ker je sir dovolj slan, nam ni treba soliti ne paradižnika niti pesta.


Avgust 2021

Comments


bottom of page