top of page

Testeninska solata s sirom za žarPriznam: iz testenin malokrat pripravim solato, ampak nisem se mogla upreti tem kot rižek velikim lepoticam, ki tako zelo spominjajo na fregolo (to so male, okrogle, kuskusu podobne testenine, ki so doma na Sardiniji).


Te ljubke testenine sem našla na kmetiji Matiček (Reteče pri Škofji Loki), ki vsako soboto izdelke prodaja v prikolici, parkirani na rob Tržnice Medvode.


Kar škoda se mi jih je zdelo za v juho, zato sem jih spravila v hladno testeninsko solato. Ta je v dneh, ko so gostilne še vedno zaprte, super izbira za pohodniške malice in podobne, večurne podvige v naravi.


Podrobnosti: testenine Matiček, peteršilj in pesa Mrtnač, sir za žar Podjed.


Tržnica Medvode (marca 2021).Za 4 osebe:


200 g malih testenin (lahko uporabite tudi katere druge, celo metuljčke ali svedre)

3 srednje velike rdeče pese

kos sira za žar (približno 200 g)

šopek peteršilja (zelenje)

oljčno olje

žlička kisa

sol


In še:

kos srebrne folije


Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Rdečo peso olupimo, jo narežemo na olj ceptimetra velike kocke in preložimo v pekač. Pokapamo z oljčnim oljem, solimo. Čez pekač razpnemo srebrno folijo in ga za 20 minut potisnemo v ogreto pečico. Potem odstranimo folijo, premešamo peso in jo še kakih 10 minut pečemo na 230 stopinjah Celzija. Ohladimo.

  2. Testenine skuhamo v slanem kropu po navodili, zapisanih na embalaži. Lahko uporabimo katerekoli testenine, gledamo le, da so manjše. ko so kuhane, jih odcedimo, pokapamo z oljčnim oljem, premešamo in ohladimo. Med ohlajanjem jih nekajkrat premešamo, da se ne sprimejo.

  3. Sir za žar narežemo na pol centimetra velike kocke in jih popečemo na malo oljčnega olja. Vmes večkrat premešamo, da se kockice lepo zapečejo z vseh strani.

  4. Hladim testeninam dodamo ohlajeno peso, popečen sir za žar, na grobo nasekljan peteršilj, žličko kisa in malo oljčnega olja. Premešamo, poskusimo in, če je treba, dosolimo.

Testeninsko solato shranimo v posodico, ki jo zapremo s pokrovom. Shranimo v hladilnik.


April 2021

Comments


bottom of page