top of page

Spomladanska mineštraTe dni berem eno od Jamiejevih knjig in se zazrem v fotografijo mineštre. Ki je, priznam, nisem skuhala že iks časa.


Zato jo pripravim enkrat za dvakrat. Pri čemer opomba: morda bi bilo lečo in testenine pametno vsakič zakuhati sproti, torej ko mineštro greješ, saj se oboje skuha v 10, 15 minutah. Ker sem jed že takoj fotografirala, sem pač oboje zakuhala že na začetku.


Info: koleraba, korenje, peteršilj, česen Mrtnač, svedri Maln, ghee Tonejovc, čebula Matijovc.


S kranjske tržnice, kjer konec aprila najdemo že prve nadzemne kolerabice, v moj lonec ...Za 8 - 10 oseb:


2 rumena korenčka

1 nadzemna koleraba

1 pest testenin

1 konzerva paradižnika (če imamo v konzervi pelate, jih na grobo narežemo)

1 dl kuhanega fižola

1 čebula

3 stroki česna

2 pesti rdeče leče

šopek peteršilja

1 žlička mešane mlete zelenjave v soli ("domača vegeta")

žlica prečiščenega masla - ghee

sol, beli poper


Priprava

  1. Pripravimo zelenjavo: čebulo na drobno nasekljamo, korenje in kolerabo olupimo in narežemo na centimeter velike kocke.

  2. Na žlici gheeja med mešanjem prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Solimo.

  3. Ko postekleni, dodamo strt česen. Premešamo. Hitro bo zadišalo, zato zdaj dodamo še kocke korenja in kolerabe. Zmanjšamo ogenj in med mešanjem pražimo nekaj minut.

  4. Nato dodamo fižol, zalijemo s paradižnikom in dodamo toliko vode, da dobimo primerno gostoto. Naj zavre. Vmešamo še na drobno narezana stebelca peteršilja (zelenje bomo dodali kasneje) ter zelenjavo v soli. Popramo.

  5. Nato zmanjšamo ogenj, tako da jed le malo brbota. Pokrijemo in kuhamo približno 1 uro.

  6. Potem dodamo še rdečo lečo in testenine, po potrebi pa dolijemo še nekaj decilitrov vode, da dobimo primerno gostoto. Kuhamo 10 - 15 minut.

  7. Odstavimo in vmešamo še nasekljane peteršiljeve liste. Poskusimo in, če je treba, dosolimo oziroma dodamo še poper.April 2021Comments


bottom of page