top of page

Testenine s češnjevimi paradižniki"Mami, mi se že peljemo iz Ljubljane. Pridemo čez pol ure. Pripravi kosilo." Kaj, kdo, kdaj, kako? "Ja, mi tri. Smo že končale s plavanjem. Čez tri ure moramo nazaj. Lačne smo." Aha ...


Ker z M. jr dopoldne na tržnici kupiva paradižnike in ker ravno včeraj ugotovim, da bazilika čisto lepo uspeva v loncu za jagode, je čas za moje najljubše poletne testenine.


Morda je to ponovitev enega od receptov Jamieja Oliverja, ne spomnim se več. Vsekakor pa je to ena od jedi, ki bi jih poleti lahko ponavljala v nedogled, pa se jih verjetno ne bi naveličala nikoli!


A je bilo dobro? "Odlično, hvala."


Info: široki rezanci III Maln, mali paradižniki in česen Mrtnač, domače oljčno olje, balzamični kis Rikot iz Štacunce in bazilika z naše terase.Za 6 oseb:


400 g širokih rezancev

500 g malih paradižnikov

2 stroka česna

lističi sveže bazilike

balzamični kis

oljčno olje

solPriprava

  1. Testenine skuhamo v slanem kropu po navodilih, zapisanih na embalaži.

  2. Medtem ko se testenine kuhajo, operemo in razpolovimo manjše paradižnike, večje narežemo na četrtinke. Paradižnike položimo v večjo skledo, v katero bomo kasneje dodali še kuhane testenine.

  3. Česen narežemo na čim tanjše rezinice in jih dodamo paradižniku, zraven katerega dodamo tudi nasekljane lističe bazilike. Začinimo z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in solimo. Premešamo kar z rokami, paradižnike pa med mešanjem malo stisnemo, da dobimo sočno zmes.

  4. Kuhane testenine odcedimo in jih dodamo paradižnikom. Dobro premešamo.

  5. Počakamo 5 minut, da se okusi povežejo in jed malo ohladi.

  6. Znova premešamo. Postrežemo.

Ko postrežemo, povrh naribamo malo sira ali, še bolje, parmezana!


Julij 2021Comentários


bottom of page