top of page

Zmagovalni golaž s PlaninePlanina je kranjsko blokovsko naselje, kjer najdemo Krajevno skupnost Bratov Smuk. Ko tu pripravijo SMUKfest, na tekmovanju v kuhanju golaža dobim zmagovalni recept.


Dogodek, imenovan SMUKfest, se odvija na košarkarskem igrišču, tam ob balinišču. Tu se zberejo stari in mladi domačini - medtem ko starejši klepetajo in si izmenjajo kak kuharski nasvet ali dva, najmlajše zamoti marsikaj, od slikanja na obraz do napihljivega gradu, hoje z lesenimi hoduljami in še kaj.


Različni odtenki golaža s Planine II.


Čeprav se je sprva zdelo, da bodo golaži, ki so jih pripravile štiri ekipe, podobni, so bili vse prej kot to. Razlikovali so se že po barvi, vonju, seveda okusu. Nekateri z manj začimb, drugi z večjo ostrino, vmes pa se je našel tudi tak, v katerega se je vmešal krompir in je postali čisto pravi bograč.


Na kranjski Planini vsako leto pripravijo SMUKfest.


Vsekakor drži: res je bilo lahko izbrati, kateri je boljši.


Na koncu je pretehtala usklajenost začimb, dobro kuhano meso in tudi to, da je bila čebula res na drobno narezana. Pravzaprav - zmleta, tako da se je spremenila v imenitno omako!


Prej in potem.


Tokrat je bila najboljša ekipa Društva paraplegikov Gorenjske, kjer je Boris Jeglič z veseljem zapisal spodaj objavljeni recept za zmagovalni golaž.Za 8 - 10 oseb:


1 kg govejega mesa

1 kg čebule

nekaj lovorovih listov

3 - 4 stroke česna

manjši šopek peteršilja

malo domače paradižnikove mezge

paprika v prahu (po okusu)

malo olja

sol, poper


Priprava

  1. Na olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko je prepražena, dodamo strt česen, pomešamo in počakamo nekaj minut, da česen zadiši.

  2. Zdaj dodamo na koščke narezano meso in začimbe. Solimo in popramo, mešamo.

  3. Po nekaj minutah dodamo še paradižnikovo mezgo in zalijemo s hladno vodo (približno liter je bomo rabili).

  4. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo na majhnem ognju vsaj dve uri, lahko tudi dlje.

  5. Malo pred koncem kuhanja, ko je meso že skoraj skuhano, dodamo papriko v prahu (po okusu).Junij 2022

Comentarios


bottom of page