Kuharske knjige

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Marija Ilc, sestra Vendelina

Kuharica sestre Vendeline

Vale-Novak, 1994

Knjigo mi je podarila mami, nekako za 18. rojstni dan. Večkrat jo prelistam, pogledam vanjo in po receptu pripravim kako jed. Največkrat: krhko skutno torto ali pa rulado s sadjem in smetano. Na koncu se skriva odlično poglavje o kruhu. Modrosti pa toliko, da to knjigo lahko bereš in bereš, pa vsakič izveš nekaj novega.

Začetek: "Kuharstvo je umetnost, s katero se ukvarjamo vsi. Naši inštrumenti so kuhalnice in kozice, umetniška snov pa živila, s katerimi vsak dan ustvarjamo za štedilnikom."

Citat: "Kruha, naše vsakdanje hrane, se organizem ne naveliča in doma pečenega kruha se vedno veselimo."

Foto: Miha Škrlep

Džejmi Oliver

Goli ručak

Standard 2, 2002

Verjetno ena od prvih kuharskih knjig, ki sem si jih kupila. Našla sem jo v knjigarni na glavni beograjski promenadi, Knez Mihailovi ulici. Izbira, da kupim prvega "Džejmija", je bila prava, saj sem se s to knjigo v roki učila kuhati rižote in peči kruh. Danes je to ena najbolj zmahanih kuharskih knjig v moji zbirki!

Začetek: "Kada sam se doselio u London, iznajmio sam stančić u Hempstedu, malu gajbu u kojoj kuhinja nije bila veća od kuhinjskog ormara."

Citat: "Upravo je na tom mestu u meni buknula istinska kulinarska strast; okružen ljudima mnogo talentovanijim od sebe, punim zaraznog i inspirativnog entuzijazma, upijao sam sve što sam mogao."

Foto: David Loftus

Pepika Levstek, Andreja Grum

Kuharstvo

Državna založba Slovenije, 1990

Najbolj uporabljana kuharska knjiga pri nas doma. Vanjo pogledamo, ko iščemo recepte (za slivove cmoke, ričet, visoško pečenko ...). To je knjiga, ki jo je v srednji gostinski šoli uporabljal moj mož J., kuhar in natakar po poklicu.

Začetek: "Prenovljena in dopolnjena izdaja učbenika Kuharstvo je namenjena predvsem učencem srednjih šol za gostinstvo in turizem za predmet kuharstvo. S pridom pa jo bodo uporabljali učitelji kuharstva pri raznih dopolnilnih tečajih in seminarjih."

Citat: "Brez obare v gostilni ni bilo nedelje in ne sejemskega dne. Kuhali so jo kot še danes iz vseh vrst mesa. Najimenitnejša pa je kurja."

Risbe: Marija Prelog

S. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Slovenski knjižni zavod v Ljubljani, 1952

Kultna Slovenska kuharica, ki izhaja že 150 let. Do danes se je zvrstilo 30 izdaj - moja je iz leta 1952, nekega lepega dne sem jo našla v knjigobežnici na koncu naše ulice. Ker je bila že zelo uboga, sem jo nesla v knjigoveznico, kjer so jo temeljito obnovili. Danes je kot nova, v njej pa res ogromno klasičnih, enostavnih in hitrih, seveda slovenskih receptov. V njej najdem navdih za vsak dan in kup idej za posebne priložnosti!

Začetek: "Med opravili domačega gospodinjstva zavzema kuhanje gotov najbolj važno mesto v vsakdanjem življenju."

Citat: "Skrbni starši dajejo zato svoje hčere učit tudi kuhanja. Vendar ni vsako deklet ako srečno, da bi imelo petične starše; zato je treba iskati drugih potov, da se tudi manj premožne izobrazijo v tem važnem poslu."

Ana Roš (Hiša Franko, dve michelinovi zvezdici) je knjigo napisala skupaj z novinarko Kajo Sajovic. Preplet njunih besed je tako tekoč, da knjigo prebereš na mah. In ti je žal, da ni daljša ...

Začetek: "Ljudje se pogosto sprašujejo, kdo je Ana Roš. Celo v svoji domovini je Ana precej enigmatična figura. Zanjo ni dileme: najprej je mama, takoj za tem chefinja. Potem sledi vse drugo: partnerka, ambasadorka Slovenije, popotnica, upornica."

Citat: "Maline niso dvojezične. Edini jezik, ki ga poznajo, je jezik narave. Kolovrat je pripovedovalec moje (kuharske) filozofije."

Foto: Suzan Gabrijan

Ana Roš

Sonce in dež

Beletrina, 2020

Entoni Bordejn

Srednje pečen

Mascom Publishing, 2017

Med zadnjim obiskom Beograda, septembra 2019, sem si za rojstni dan kupila to knjigo. Prebrala sem jo, a jo še vedno berem. Zato jo imam kar na nočni omarici.

Začetek: "Prepoznao sam muškarce za barom! I jednu ženu. To su neki od najcenjenijih kuvara u Americi. Većinoma su Francuzi, ali svi su kariere napravilo ovde."

Citat: "Vrelo je. Toliko vrelo da kratko i panično naizmenično udišem i izdišem vazduh, kao kakav užurbani trubač, usmeravajući ga na pticu i pomerujući je nežno jezikom po ustima da me ne peče."

Knjigo mi je podarila znanka iz Avstralije, ko je prišla na obisk v Ljubljano, rekoč: "Na tej knjigi je bilo tvoje ime." Matt Moran je eden najbolj znanih kuharjev tam spodaj in sodnik v avstralskem MasterChefu. Ta njegova knjiga je super: enostavna, nekomplicirana, recepti pospremljeni s kratkimi zgodbami in živahnimi fotkami. Tu so obalne in celinske jedi. Želim si: da podobno knjigo napiše chef Uroš Štefelin (Vila Podvin*).

Začetek: "Sometimes I have to pinch myself. To think of where I started and where I am now - it was'nt necessarily a logical progression, and I have my careeer in food to thank for it."

Citat: "Roasting makes pretty much any vegetable tastier - especially cauliflower."

Foto: William Meppem

Matt Moran

Australian Food

Murdoch Books UK, 2017

Nataša Đurić

Kruh z drožmi

Dedal, 2017

Prva knjiga o kruhu z drožmi v moji zbirki. In še vedno tista, ki jo vzamem v roke, ko se kaj zatakne (pri oblikovanju, recimo). Step-by-step, ta prave fotografije, različne moke, zgodbe ljudi. Knjiga, napisana s srcem in z dušo! Še to: moje Mimike (droži) so potomke Natašinih - verjetno zato še danes delajo kot mašina.

Začetek: "Moje čisto prve droži so po nekaj dneh splesnele in moj čisto prvi (no, tudi še nekaj naslednjih) kruh z drožmi je bil kot opeka, zbit in kisel."

Citat: "Ničkolikokrat sanjam o lastnem žitnem polju, mlinu in jutranjem čaju ob topli krušni peči. Svet se počasi prebuja, hlebci bodo vsak čas pečeni. Zadišalo bo, utrujenost se bo razblinila v jutranji meglici in omamnem vonju krušnih dobrot."

Foto: Nataša Đurić