top of page

Kuharske knjige

Marija Ilc, sestra Vendelina

Kuharica sestre Vendeline

Vale-Novak, 1994

Knjigo mi je podarila mami, nekako za 18. rojstni dan. Večkrat jo prelistam, pogledam vanjo in po receptu pripravim kako jed. Največkrat: krhko skutno torto ali pa rulado s sadjem in smetano. Na koncu se skriva odlično poglavje o kruhu. Modrosti pa toliko, da to knjigo lahko bereš in bereš, pa vsakič izveš nekaj novega.

Začetek: "Kuharstvo je umetnost, s katero se ukvarjamo vsi. Naši inštrumenti so kuhalnice in kozice, umetniška snov pa živila, s katerimi vsak dan ustvarjamo za štedilnikom."

Citat: "Kruha, naše vsakdanje hrane, se organizem ne naveliča in doma pečenega kruha se vedno veselimo."

Foto: Miha Škrlep

Džejmi Oliver

Goli ručak

Standard 2, 2002

Verjetno ena od prvih kuharskih knjig, ki sem si jih kupila. Našla sem jo v knjigarni na glavni beograjski promenadi, Knez Mihailovi ulici. Izbira, da kupim prvega "Džejmija", je bila prava, saj sem se s to knjigo v roki učila kuhati rižote in peči kruh. Danes je to ena najbolj zmahanih kuharskih knjig v moji zbirki!

Začetek: "Kada sam se doselio u London, iznajmio sam stančić u Hempstedu, malu gajbu u kojoj kuhinja nije bila veća od kuhinjskog ormara."

Citat: "Upravo je na tom mestu u meni buknula istinska kulinarska strast; okružen ljudima mnogo talentovanijim od sebe, punim zaraznog i inspirativnog entuzijazma, upijao sam sve što sam mogao."

Foto: David Loftus

Pepika Levstek, Andreja Grum

Kuharstvo

Državna založba Slovenije, 1990

Najbolj uporabljana kuharska knjiga pri nas doma. Vanjo pogledamo, ko iščemo recepte (za slivove cmoke, ričet, visoško pečenko ...). To je knjiga, ki jo je v srednji gostinski šoli uporabljal moj mož J., kuhar in natakar po poklicu.

Začetek: "Prenovljena in dopolnjena izdaja učbenika Kuharstvo je namenjena predvsem učencem srednjih šol za gostinstvo in turizem za predmet kuharstvo. S pridom pa jo bodo uporabljali učitelji kuharstva pri raznih dopolnilnih tečajih in seminarjih."

Citat: "Brez obare v gostilni ni bilo nedelje in ne sejemskega dne. Kuhali so jo kot še danes iz vseh vrst mesa. Najimenitnejša pa je kurja."

Risbe: Marija Prelog

S. M. Felicita Kalinšek

Slovenska kuharica

Slovenski knjižni zavod v Ljubljani, 1952

Kultna Slovenska kuharica, ki izhaja že 150 let. Do danes se je zvrstilo 30 izdaj - moja je iz leta 1952, nekega lepega dne sem jo našla v knjigobežnici na koncu naše ulice. Ker je bila že zelo uboga, sem jo nesla v knjigoveznico, kjer so jo temeljito obnovili. Danes je kot nova, v njej pa res ogromno klasičnih, enostavnih in hitrih, seveda slovenskih receptov. V njej najdem navdih za vsak dan in kup idej za posebne priložnosti!

Začetek: "Med opravili domačega gospodinjstva zavzema kuhanje gotov najbolj važno mesto v vsakdanjem življenju."

Citat: "Skrbni starši dajejo zato svoje hčere učit tudi kuhanja. Vendar ni vsako deklet ako srečno, da bi imelo petične starše; zato je treba iskati drugih potov, da se tudi manj premožne izobrazijo v tem važnem poslu."