top of page

Lokalci

Kmetija Punčar: Janja Bernik, Damijan Jeraj

2021_04_16_Virmaše_kmetija_izdelki_domač

Kmetijo Punčar (Virmaše 88, Škofja Loka) vodi Janja Bernik, pri delu pa ji pomagata mama Danica in partner Damijan Jeraj.

 

Kmetija se je vrsto let ukvarjala z živinorejo, nekaj malega tudi s poljedelstvom. Zdaj, ko vajeti v roke prevzema mlada Janja,  Punčar vse bolj pogleduje k poljedelstvu, saj je mlada kmetovalka v zadnjih letih ponudbi dodala marsikaj: ljubo ji proso, ješprenj, ajdovo in pirino moko ter hladni stiskano sončnično olje iz sončnic, ki zrastejo na Sorškem polju. »Vse se je začelo s prosom, ker je to na Sorškem polju raslo že v preteklosti, pa se mi je zdelo pomembno, da obudimo to staro tradicijo,« se na začetek poti ozre Janja.

 

Vse našteto in zraven še jajca je od leta 2020 naprodaj v prodajnem avtomatu na dvorišču kmetije, ki ga Bernikovi ljubkovalno imenujejo »punči«. 

Foto: Mirko Kunšič

Jaka Stare: "Imamo jajca srečnih kokoši."

jaka stare.jpg

Kmetijo pr' Petrovc (Hrastje 45, MO Kranj), ki je usmerjena v proizvodnjo mleka, vodi Janez Stare, medtem ko se  20-letni sin Jaka ukvarja s kokoškami.

 

"Imamo jajca srečnih kokoši," se nasmehne. Zakaj? "Ker dobro skrbimo za kokoši. Na tleh imajo žaganje, ne rešetk. Kokošnjak je zgrajen iz lesa, lesena pa so tudi gnezda, v katerih je slama. Ja, pa petelina imajo," širok nasmeh ne izgine z obraza mladeniča, ki je po končani srednji šoli na Biotehniškem centru Naklo postal kmetijsko-podjetniški tehnik in se zaposlil na domači kmetiji.

 

Spomladi 2020 je na dvorišče postavil hladilnik, v katerem so škatlice z jajci, zraven pa je dodal še nabiralnik, kamor kupci spustijo kovance za plačilo jajc. Jaka na kmetiji ljubiteljsko skrbi tudi za zajce in race ter za nekaj prelepih pavov.

Katarina Zupan in nagrajeni sir klemenak

katarina zupan klemenak.JPG

Katarina Zupan vodi kmetij pr' Klemenak (Radovna 16, Zgornje Gorje), kjer se že desetletja ukvarjajo s sirarstvom. Pri delu na kmetiji Katarini pomaga 18-letni sin Klemen Zupan, bodoči kmetijsko podjetniški tehnik.

 

Klemenakov poltrdi sir klemen je leta 2020 na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij, ki tradicionalno poteka na Ptuju, po treh zaporednih zlatih prejel še najvišje priznanje, znak kakovosti. Nagrajeni sir prodajajo samo na domači kmetiji, kjer opažajo: »V zadnjem času se povečuje zanimanje za domače izdelke.«

 

Hkrati ponosno povedo, da so bili v 70. ali 80. letih minulega stoletja med redkimi kmetijami, ki je v tem delu Gorenjske izdelovala sir, zato so o domačiji pr' Klemenak tedaj pisali v Kmečkem glasu.

Igor Šaršanski - kranjski Kralj nudeljcev

nudlc.jpg

V jedru Kranja (Poštna ulica 3, nasproti nekdanje poštne stavbe) izdeluje Igor Šaršanski testenine..

 

V mali delavnici izdeluje testenine vseh vrst: tudi takšne s peteršiljem, špinačo ali papriko, celo s kakavom. O njegovi unikatni zgodbi so poročali tako domači kot tuji mediji.

 

Ob koncu leta v izložbo postavi prav posebno jelko, izdelano iz - rezancev, seveda.

bottom of page