top of page

Ameriške palačinke



Ena od najbolj enostavnih sladic za tiste dni, ko se ti zdi, da v shrambi ničesar "pametnega" ni. Otroci pa bi, in morda še kdo drug od domačih, za sladico, zajtrk ali večerjo vseeno radi kaj finega pojedli.


In tako iz kombinacije jajc, mleka in moke pri nas doma večkrat nastanejo palačinke - kdaj so to čisto klasične, kdaj ameriške - spet tretjič pa je na vrsti priljubljeni šmorn, ki mu lahko rečete tudi cesarski praženec.


Mali trik: en, dva, tri in palačinka se v šmorn spremeni ...


En trik lahko prišepnem: po navodilih, zapisanih spodaj pripravimo testo, iz katerega lahko pripravimo dve jedi - ena so ameriške palačinke, ki so ujete na zgornji dve fotografiji.


Lahko pa iz točno tega testa nastane res krasen šmorn. Ko ga pripravljamo, v ponvi raztopimo košček masla, čez vlijemo celotno zmes. Na nežnem ognju to veliko palačinko pečemo 10 ali 15 minut, nato jo obrnemo. Na drugi strani pečemo še približno 5 minut in raztrgamo na manjše koščke s pomočjo ravne lesene kuhalnice, ki jih posujemo s sladkorjem in pečemo še nekaj minut, da sladkor lepo karamelizira.


Samo še to - vse sestavine kupim v Slogini špajzi (Šuceva ulica 37. Kranj - Primskovo). Tokrat uporabim: jajca z gorenjske Kmetije Maln, mleko iz Biotehniškega centra Naklo, moko iz Rotarjevega mlina, kot tudi Piransko sol in res krasna sadna namaza Polonca.


Za 4 osebe:


4 srednje velika jajca

2 dl mleka

6 - 7 zvrhanih žlic moke

1 vaniljev sladkor

ščep soli

košček masla


Priprava

  1. Jajca ločimo: iz beljakov stepemo čvrst sneg, rumenjake pomešamo z vaniljevim sladkorjem in mlekom, moko in soljo. Nato rumenjakovo zmes previdno vmešamo k snegu.

  2. V ponvi, ki smo jo pristavili na srednji ogenj, raztopimo malo masla.

  3. Z žlico na ponev polagamo kupčke testa, in sicer za eno palačinko porabimo dve žlici testa. V klasični ponvi hkrati pečemo približno 3 palačinke.

  4. Ko se palačinke spodaj lepo obarva, jih obrnemo in lepo zapečemo še na drugi strani.

  5. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse testo.

  6. Palačinke postrežemo z nadevom, ki nam je všeč - pri nas sta tokrat na vrsti jagodni in malinov namaz Polonca iz Slogine špajze.

Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Marec 2023

Vsak recept ima svojo zgodbo ...

©Špelina shramba

bottom of page