top of page

Jagodna ruladaJagode so letos res lepo obrodile, prekrasne so, fotogenične in take, da kar kličejo h pripravi finih sladic. Ena od njih je vsekakor preprosta jagodna rulada.


Kakšnih posebnih trikov pri pripravi jagodne rulade ni, le paziti je treba, da testa ne prepečeš preveč. Ko je pecivo pečeno, ga s papirjem za peko vred zavijem v rulado ter vse skupaj ovijem v mokro krpo. In ko se pecivo ohladi, ga dopolnimo z nadevom.


Da je okus jagod poudarjen, pecivo najprej namažem z jagodno marmelado Polonca iz Slogine špajze (Šuceva 27, Kranj), čez dodam smetanovo-jagodni nadev in vse skupaj ovijem v rulado. Spotoma: tudi vse ostale sestavine so slovenske in iz nadvse pestro založene Slogine špajze.


Res preprosta sladica, pri kateri skorajda ne moreš zgrešiti, saj jo obožujejo vsi!


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Za 8 - 10 kosov:


3 jajca

80 g sladkorja

70 g moke

ščepec soli


Nadev:

4 dl sladke smetane

1 vaniljev sladkor

350 g jagod

2 žlici jagodne marmelade


Ostalo:

150 g jagod (za okrasitev)

kos papirja za peko


Priprava


  1. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Ko je sneg že skoraj narejen, vanj dodamo sol in postopoma, med nenehnim mešanjem z mešalnikom, še sladkor.

  2. Nato odložimo mešalnik in s silikonsko kuhinjsko lopatko previdno vmešamo rumenjake, postopoma pa v maso vmešamo še moko.

  3. Pekač pokrijemo s papirjem za peko in nanj enakomerno razporedimo nadev. Pecivo bo visoko približno en centimeter.

  4. Pečemo 10 minut v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija.

  5. Ko je pečeno, še toplo in s papirjem za peko vred ovijemo v rulado ter vse skupaj kot bonbon ovijemo v mokro krpo. Pustimo, da se ohladi.

  6. Nato odstranimo papir za peko in ohlajen biskvit premažemo z jagodno marmelado.

  7. Sladko smetano stepemo in vanjo vmešamo vaniljev sladkor. Približno eno četrtino smetane prihranimo za okrasitev, v preostanek pa previdno vmešamo 350 g jagod, narezanih na približno centimeter velike kose.

  8. Zavijemo v rulado, okrasimo s preostalo sladko smetano in jagodami, ki smo jih prihranili za okrasitev.

  9. Če smo že čisto nestrpni, za 10 ali 15 minut preložimo v zmrzovalnik in nato razrežemo, sicer pa postavimo za nekaj ur v hladilnik in nato ponudimo.Maj 2024

Comments


bottom of page