top of page

Domače kislo mleko



Nekaj tako preprostega, da sploh ne vem, zakaj tega nisem pripravljala že prej. In hkrati nekaj tako enostavnega, da sploh ne vem, če bi zapisala recept ... A ga bom, ker je bilo kislo mleko - poleg skute in zaseke - ena tistih sestavin, ki je med obiskom Gorenjske te dni naravnost očarala ekipo spletnega fenomena Pasta Grannies.


Takole je bilo: ko sem v začetku leta pisala tekst o kultnih testeninah, sem se obrnila tudi na britansko vlogerko Vicky Bennison, mojo vzornico. Vicky že kakih sedem let snema italijanske none, kako pripravljajo testenine, njeni posnetki italijanskih babic, ki kuhajo v svojih domačih kuhinjah, pa so postali tako priljubljen, da je The Times leta 2018 zapisal: " »Umakni se, Jamie Oliver. Italijanske babice, imenovane none, osvajajo youtube, zahvaljujoč britanski vlogerki, ki jih snema, ko v domačih kuhinjah pripravljajo testenine.«


New York Times je predlani, ko je Vicky Bennison izdala knjigo s skoraj 70 recepti italijanskih non, poročal: "Posnetki so narejeni v kuhinjah italijanskih babic in na njihovih vrtovih, narejeni z malenkost stiliranja in ob naravni luči. Podnapisi so, kjer je nujno, in glasba ni vsiljiva. Nihče ne meri ničesar, Bennisonova pa se potrudi, da zapolni prazne prostore s svojim tehtnim pripovedovanjem."


Mimogrede: knjigo, ki so jo doslej natisnili v več kot 10.000 izvodih in je izšla v štirih jezikih, te dni kupim v Konzorciju. Bila je zadnja in zdelo se je, kot da čaka prav name ...


Z Vicky Bennison pred kmečkim turizmom pr' Končovc (Javornik nad Kranjem).


Torej: ko sem pisala tekst o kultnih testeninah, sem poiskala tudi Vicky Bennison. Ko mi je na nekaj vprašanj odgovorila hitro, temeljito in tudi nadvse prijazno, sem se ji zahvalila, rekoč, da je moja vzornica in da bi ji, ko bo kje v bližini, z veseljem predstavila nekaj slovenskih babic s testeninami. "Ko bom v bližini, se javim," je zapisala, jaz pa sem si nejeverno mislila: "Seveda bomo doživeli dan, ko bo v Sloveniji ekipa, ki ima na instagramu prek pol milijona sledilcev, na facebooku jih je okoli 400.000, na youtubu pa imajo trenutno 777 tisoč naročnikov!"


Da skrajšam: te dni je usklajena štiričlanska ekipa, ki snema Pasta Grannies, prav zares prišla v naše kraje. Posneli so sedem slovenskih babic: eno v Istri, ostale mojstrice domačih jedi pa smo poiskali na Gorenjskem. In tako smo se ob koncu prvega snemalnega dne mudili tudi v naselju Prezrenje pri Radovljici, kjer je Polona Fister Toplišek, slaščičarka po poklicu, skupaj z mamo Marijo Fister pripravila potico. Orehovo, se ve.


Marija in Polona pripravljata potico.


Po peki je sledila prava gorenjska pogostitev, saj sta omenjeni skupaj z gospodarjem kmetije Marjanom Fistrom na mizo pred hišo začeli nositi vse, kar je na mizi za večje praznike, denimo za veliko noč: potico, šunko, hren, kuhana jajca, domačo zaseko, klobase ... In na koncu je Marija, ki dela sama tudi odličen mladi sir z orehi, prinesla še kislo mleko.


Iz zakulisja: Marija pod avbo, hči in mati s potico ter Marija s snemalcem Andreo.


Prav zadnje, kislo mleko, je goste iz Anglije, Italije in Španije tako očaralo, da nam je Marija Fister takoj narekovala recept za kislo mleko. Ki je tako enostaven, da ga lahko pripravijo še otroci.


Gorenjska pojedina in kislo mleko na način gospodarja kmetije Marjana Fistra.


Takole je povedala predsednica Društva žensk z dežele občine Radovljica: "Sveže, neprekuhano mleko vlijemo v posodice. Pustimo dan, dva in že imamo kislo mleko." Jaz kislo mleko pripravim malo drugače, a tudi brez kompliciranja.


Info: mleko mlekonadom.com - Podjed, jogurt tudi Podjedov.



Za 2 - 3 osebe:


0,5 l surovega mleka (neprekuhano, nepasterizirano, domače)

1 žlica navadnega jogurta


Priprava

  1. S kuhinjsko metlico dobro zmešamo mleko in jogurt.

  2. Tekočino prelijemo v poljubno velike skodelice.

  3. Skodelice odložimo na kuhinjski pult in jih pokrijemo z gazo (kuhinjsko krpo), da na kislo mleko ne padejo mušice ali njim podobne.

  4. Pustimo med 24 in 48 ur oziroma toliko časa da se naredi kislo mleko. Včasih se mleko kisa 24 ur, kdaj pa rabi nekoliko dlje, da doseže primerno gostoto.

  5. Nato skodelice preložimo v hladilnik, saj se mi zdi, da je kislo mleko najboljše, če je res, ampak res hladno.

Jogurt lahko nadomestimo z žlico kislega mleka, ki smo ga pripravili sami. Lahko pa, kot to stori Marija Fister, v posodice vlijemo samo sveže, neprekuhano, surovo mleko, in pustimo na pultu počivati vsaj 24 ur. To je to!


Julij 2012






bottom of page