top of page

Koruzni žganci



Medtem ko v planinskih domovih na Gorenjskem največkrat kuhajo ajdove, mene veliko bolj mikajo koruzni žganci. In to točno takšni, kakršne pripravi moja mami. Zato je tu njen recept.


Pri nas doma smo vedno jedil koruzne žgance - mami z ajdo pač ni najboljša prijateljica, to se je nekako preneslo tudi name, zato se ajdovim jedem bolj kot ne izogibam. Saj jih poskusim, kakšno ajdovo kašo, ajdov kruh ali pa ajdove krape, a me nekako ne ganejo preveč ...


Preden se lotite kuhanja, je pomembno nekaj: treba je imeti pravi lonec. Tisti malo ožji in višji bo najbolj primeren. Če pa je to tisti starinski, črni emajlirani lonec, narejen v slovenski tovarni posode Emo (linija Eterna), ki je primeren tudi za indukcijske plošče, bo to pravi zadetek v črno!



Za 4 osebe:


400 g koruzne moke

1,5 l vode

1 žlička soli


Zabela:

4 - 6 žlic suhih ocvirkov

1 žlica masti

1 žlica masla


Priprava

  1. V ožji in nekoliko višji lonec vlijemo vodo. Zavremo, dodamo sol.

  2. Ko voda vre, vzamemo v roke kuhalnico. Obrnemo jo tako, da ročaj gleda navzdol. Kuhalnico postavimo navpično tako, da se vrh ročaja dotika dna lonca, ročaj pa pridržimo na sredini vrele vode. V lonec vsujemo moko, ki naj bo razporejena okoli kuhalnice. Ko kuhalnico potegnemo ven, za njo ostane luknja na sredini kupčka z moko. Ves čas pazimo, da voda le rahlo brbota - nikakor ne sme divje vreti!

  3. Če moka sega vse do notranjega roba lonca, jo s pomočjo žlice pazljivo za centimeter pomaknemo proti notranjosti. Če je treba, še enkrat naredimo luknjo na sredino kupčka z moko. Lonec na polovico pokrijemo in pustimo, da rahlo vre pol ure.

  4. Po pol ure pripravimo posodico, v katero bomo odlili skorajda vso vodo, ki je ostala v loncu. Le malo, kake pol decilitra vode lahko ostane z moko.

  5. V roke vzamemo vilice (lahko tiste večje ali pa vilice z dvema rogovoma) in moko razdrobimo na žgance. "Žgance razdrobimo na drobno - take imamo pri nas najraje," pravi moja mami. Če so presuhi, po žgancih (ne vse na eno mesto) dolijemo malo vode, ki je ostala od kuhanja. Pri tem bodimo pazljivi in prilijmo le malo vode, nato pa pomešajmo, saj je tekočine hitro lahko preveč.

  6. Ko so žganci narejeni, v ponvi na zmernem ognju segrejemo mast, maslo in ocvirke. Fino je, da je ponev tako velika, da bomo vanjo nato vsuli žgance in vse skupaj pomešali. Če imamo manjšo ponev, pa zabelo enakomerno vlijemo v lonec k pripravljenim žgancem.

  7. "Žgance zmešamo s segreto zabelo - zaradi maščobe se bodo lepo zasvetili, ocvirki pa bodo na ta način enakomerno razporejeni po jedi," še svetuje moja mami, ki je zame kraljica koruznih žgancev!

Koruzne žgance lahko postrežemo s kislim mlekom (ali navadnim čvrstim jogurtom), moja mami pa je zraven vedno dodala skodelico vročega mleka: zajameš malo žgancev, nato žlico nekoliko potopiš še k mleku, da jih zalije. Pozimi gre zraven tudi pečenica s kislim zeljem ali repo.


Junij 2023



Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica.




bottom of page