top of page

Fižolova solata



Z eno besedo: odlično! Točno takšna je ta fižolova solata, ki jo pripravim iz belega fižola slovenskega porekla. Fino pri tej fižolovi solati je tudi to, da jo pripravimo v nekaj minutah, seveda pa je pred tem treba skuhati fižol.


To pa je tisti opravek, ki ga mnogokrat storim proti večeru, z mislijo na kosilo naslednjega dne. Fižol se kuha približno pol ure, med kuhanjem v lonec dodam še en lovorov list. Solim ne, saj to storim kasneje, ko pripravljam solato.


Solata iz odličnega belega slovenskega fižola Polonca, ki ga najdemo v Slogini špajzi.


Še to - fižol je treba, preden ga skuhamo, namočiti v hladni vodi. Voda naj sega dva ali tri centimetre nad fižol. Posodo nato pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj osem ur.


Če fižol namočimo zjutraj, torej zvečer odlijemo odvečno tekočino, fižol pa vsujemo v dovolj velik lonec, v katerega prilijemo svežo vodo in zraven zataknemo lovorov list. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno pol ure.

Predlagam, da skuhamo vsaj pol kilograma belega fižola: del ga porabimo za fižolovo solato, preostanek pa za krepko zimsko juho oziroma enolončnico.

Približno toliko časa, pol ure, kuhamo tudi odlični beli fižol slovenskega izvora Polonca, ki ga v kilogramskih pakiranjih najdemo v Slogini špajzi (Šuceva ulica 6, Kranj - Primskovo). Iz Slogine špajze, ki ima že urejeno spletno spletno tržnico na naslovu kmetija.net, so tudi ostale sestavine za to solato.



Za 4 osebe:


300 g kuhanega fižola

1 srednje velika rdeča čebula

2 stroka česna

malo svežega peteršilja (zelenje)

jabolčni kis

oljčno olje

sol


Priprava

  1. Čebulo olupimo in narežemo na drobno. Česen olupimo.

  2. Pripravimo polivko: strt ali na drobno narezan česen dodamo v lonček, kamor vlijemo malo olja, kisa in dodamo še sol. Premešamo.

  3. S polivko prelijemo fižol, ki smo mu dodali na drobno narezano čebulo.

  4. Premešamo, posujemo z nasekljanim svežim peteršiljem in postrežemo.

Je ostalo kaj fižolove solate? Tedaj posodo pokrijemo ali zapremo s pokrovom ter shranimo v hladilnik. Z lahkoto zdrži do naslednjega dne, ko jo je treba samo pomešati, preden postrežemo.


Januar 2023



bottom of page