top of page

Solata rdeče pese, korenja in krompirja



Navdih za to solato, ki v živobarvno kombinacijo združi rdečo peso, krompir in korenje, dobim pri ukrajinski prijateljici Ljubi, ki od začetka vojne živi na Gorenjskem.


Ko nas tik med velikonočnimi prazniki, pred načrtovanim odhodom v okolico Kijeva, kjer živi preostanek njene družine, povabi k sebi v novi dom na Gorenjskem, je na mizi poleg varenikov na mizi tudi ta imenitna solata. Ljuba je sicer in suverena odlična kuharica, ki vedno kuha z ljubeznijo in veseljem.


To solato pripravi tako, da vanjo doda grah (mene tokrat ponese k fižolu), kuhano rdečo peso (jaz uporabim vloženo) in limonov sok (namesto katerega se odločim za večkrat nagrajeni jabolčni kis s Kmetije Matijovc v Podbrezjah).


Zanimivo: čeprav v tej solati ni niti žlice majoneze, njen okus prav neverjetno spominja na francosko solato.


In zato brž pomislim, da je to točno tista solata, ki jo bomo ob letošnjih piknikih najbrž kar naprej imeli na mizi - pripravimo jo lahko že dan prej, nato pa imamo med piknikom dovolj časa za druženje, klepet in uživanje v lepem sončnem dnevu.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Za 6 - 8 oseb:


200 g rdeče pese

200 g kislih kumaric

200 g kuhanega fižola

400 g korenja

400 g krompirja

1 srednje velika čebula

olje, kis

sol


Priprava

  1. Krompir olupimo in ga narežemo na kocke, velike skoraj en centimeter. Skuhamo v soljeni vodi do mehkega. To traja približno 10 minut.

  2. Tudi korenje olupimo in narežemo na podobno velike kocke. V drugem loncu ga skuhamo v soljeni vodi do mehkega, kar traja približno 15 minut.

  3. Medtem ko se kuha, na drobne kocke narežemo kisle kumarice in rdečo peso - jaz tokrat uporabim kar vloženo rdečo peso, ki jo razrežem na majhne kose, če pa imate svežo rdečo peso, jo olupite, narežite na kockice in do mehkega skuhajte v vodi.

  4. Krompir in korenje odcedimo in prestavimo v skledo. Vanjo dodamo še narezane kisle kumarice, rdečo peso, kuhan fižol (tokrat uporabim črni fižol Polonca) in nasekljano čebulo.

  5. Ko je krompir še vroč, ga prelijemo s tekočino, v katero je bila vložena rdeča pesa - to bo solati dodalo lepo rdečo barvo in tudi blago kislino. Dodamo malo olja in premešamo.

  6. Poskusimo, popravimo s soljo, če je treba tudi s kisom.

  7. Prestavimo v hladilnik in postrežemo ohlajeno.



April 2024


bottom of page