top of page

Zelenjavni krožnik z ajdovo kašo



Priznam: ajdova kaša ni moja najljubša prijateljica. Vendar je, pripravljena tako, prav fina popestritev tedenskega jedilnika. Plus: če kašo skuhamo dan prej, imamo s pripravo kosila zares malo dela.


In še nekaj je prav fino: vse sestavine so slovenske in iz Slogine špajze (Šuceva 27, Kranj - Primskovo). Nadvse zanimiva pa je tudi ajdova kaša na fotografiji, saj jo prideluje kranjski čebelar Mitja Smrdel - na Sorškem polju je imel čebelice, želel jim je ponuditi odlično pašo, zato polje zapolnil z ajdo. Ta ajda je zdaj del blagovne znamke Polonca, s katero Sloga označuje slovenske izdelke.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Za 4 osebe:


2 dl ajdove kaše

200 g sira za žar

2 rdeči papriki

2 korenčka

0,5 srednje velike bučke maslenke

0,5 manjše glave ohrovta

0,5 večjega pora

malo ingverja v prahu

kis, olje

4 žlice kisle smetane

(zeliščna) sol


Priprava

  1. Kašo (lahko že dan prej) skuhamo v dvakratni količini osoljene vode (torej: 2 dl kaše, 4 dl vode). Ko kaša popije vodo, je kuhana.

  2. Sir za žar narežemo na centimeter velike kocke in jih v ponvici, v katero kanemo malo olja, na srednjem ognju lepo zapečemo. Vmes nekajkrat premešamo.

  3. Ohrovt prerežemo na pol in odstranimo trd kocen. Liste operemo in jih narežemo na tanke rezine. Prestavimo jih v skledo, zabelimo s kisom, oljem in soljo, in z rokami premešamo oziroma kar malo pomanemo.

  4. Korenčka olupimo in ju narežemo na drobno, dodamo malo olja in kisa ter ingver. Premešamo.

  5. Buči maslenki z žlico odstranimo semena in mehkejši del okoli njih. Razrežemo jo na centimeter široke rezine. Obrežemo še lupino in rezine razrežemo na centimetrske kocke. Razporedimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pokapamo z malo olja, posujemo z (zeliščno) soljo. Pečemo 20 minut v pečic, ogreti na 180 stopinj Celzija.

  6. Nato bučo prestavimo na polovico pekača, na drugi del pa razporedimo papriko, narezano na kocke, ki smo jo pomešali z na tanko narezanim porom, soljo in malo olja.

  7. Bučo s papriko na že omenjeni temperaturi pečemo še 20 minut.

  8. Na krožnik razporedimo vse sestavine: skuhano kašo, sir za žar, ohrovt, korenje, pečeno bučo in papriko s porom.

  9. Pokapamo s kislo smetano in postrežemo.



Oktober 2023


bottom of page