top of page

Jagodna marmelada



Ja-go-de! V mojo shrambo pridejo z Dolenjske in so odlične, točno takšen pa je tudi ta preverjeni recept za marmelado.


Pred leti mi ga v Čadovljah, vasi pod Storžičem, narekovala Jana Markuta iz Sadjarstva Markuta. Morda se je ta recept v moji shrambi malo spremenil, no, takšnega uporabljamo zdaj.

To je najljubša marmelada mojih punčk.

"Uporabljamo" nalašč napišem v množini, kajti jagodno marmelado po tem receptu že več let kuham v družbi najboljših prijateljic. A ker je letos, tako kot je (hešteg karantena pa take fore), jagode vkuham sama. Pri čemer mi je dolgčas, priznam.

Zato vsekakor priporočam: kakšnega pomočnika ali dva, ker je odstranjevanje pecljev in pranje jagod kar dolgotrajni postopek. Sploh če imaš doma družino jagodoljubcev ...

Ma(r)j(etice).



Jagodna marmelada:


4 kg jagod

1 kg sladkorja

40 g želina


Ne pozabi na:

vsaj 0,5 dl ruma

steklene kozarčke

nove pokrovčke

lij za vlivanje marmelade

nalepke


Priprava

  1. Najprej kozarci: ti morajo seveda biti čisti. Damo jih v pečico, ogreto na 60 stopinj Celzija in segrejemo. Potem pokrovčki: ti morajo biti novi. Rum: vlijemo ga v globok krožnik. In še želin: tega zmešamo z žlico ali dvema sladkorja.

  2. Jagode operemo, jim odstranimo peclje in polagamo v večji lonec - meni prav pride kar tisti za kuhanje goveje juhe.

  3. Segrejemo ploščo in jagode premešamo s paličnim mešalnikom.

  4. Ko se greje, večkrat premešamo.

  5. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in med rahlim brbotanjem kuhamo 15 minut. Pene, ki se nabirajo na površini, pobiramo, in jih dajemo v posodico - porabimo jih za odličen smuti ali pojemo kar tako, z jogurtom ali brez njega.

  6. Po 15 minutah rahlega vrenja v jagode vmešamo sladkor. Ko zavre, kuhamo 5 minut, vmes večkrat pomešamo. Dobro pazimo, da se marmelada ne prime na dno!

  7. Po tem času, dodamo še želin, pomešan z žlico ali dvema sladkorja. Pozor: ne vsujemo vsega hkrati, ampak povrh enakomerno posujemo žličko zmesi, pomešamo in postopek še nekajkrat ponovimo, da porabimo ves želin. Znova kuhamo 5 minut, vmes večkrat pomešamo.

  8. Zdaj sledi zapiranje: vzamemo čisto krpo, s katero iz pečice jemljemo segrete kozarce. Robove vsakega kozarca pomočimo v rum, kozarec postavimo na pult, nanj poveznemo lij za marmelade in z zajemalko napolnimo kozarec - marmelade naj bo nekako centimeter do roba.

  9. Iz krožnika z rumom s pokrovčkom zajamemo nekako žličko ruma - to prelijemo čez marmelado v kozarčku, potem pa dobro zapremo kozarec. Fino je, če si roke zaščitimo oziroma kozarec pokrijemo s kuhinjsko krpo, saj je marmelada zares vroča!

  10. Kozarčke postavljamo zabojček, katerega dno smo prekrili s časopisnim papirjem, tako da je pokrovček na tleh. Po 10, 15 minutah kozarčke obrnemo pokonci. Naj se počasi ohladijo - lahko jih tudi pokrijemo z odejo. Naslednji dan kozarčke prenesemo v nekoliko hladnejšo shrambo.

  11. Seveda: ne pozabimo na nalepke!

Še to: če imamo vekove kozarce (torej: kozarce s plastično gumico pod steklenim pokrovom - meni se super zdijo tisti iz Ikee), potem nam ni treba kozarčkov med hlajenjem obračati na glavo. Še to, drugi del: pri teh kozarčkih je treba imeti novo gumijasto tesnilo.


Maj 2021

bottom of page