top of page

Medena limonada s cvetnim prahom



"A si že poskusila pripraviti limonado s cvetnim prahom? Odlična je, po videzu podobna pomarančnemu soku," pravi čebelar Mitja Smrdel, ko se v soboto zaklepetava na njegovi stojnici na Glavnem trgu v Kranju.


Mitja Smrdel je znan kranjski fotograf, ocenjevalec medu in čebelar, ki med drugim skrbi tudi za županov čebelnjak. Tega so na svetovni dan čebel, 20. maja, leta 2019 odprli ob srednji storitveni, ekonomski in gradbeni šoli v Kranju, iz čebelnjaka pa prihajata dve sorti kranjskega urbanega medu: gozdni in cvetlični.


Recept za limonado s cvetnim prahom in medom je objavljen v novi zloženki Čebelarske zveze Slovenije, no, jaz jo zavijem po svoje in dodam mleti ingver ter malo limonine trave v prahu, suvenir z enega od (ne)davnih potovanj.

Meni se zdi razmerje med medom, limonami in cvetnim prahom takšno, kot zapisano, ravno pravšnje, saj so okusi lepo povezani, lahko pa to limonado prikrojite po svoje!

Info: med in cvetni prah Čebelarstvo Mitja Smrdel, limone z mavške tržnice.


Čebelnjak pod Šmarjetno goro.



Za 1 liter odlične limonade:


2 žlici medu

2 žlici cvetnega prahu

4 - 5 limon

zravnana žlička ingverja v prahu

zravnana žlička limonine trave v prahu (če imamo)


Priprava

  1. Sok 4 ali 5 limon vlijemo v vrč, dodamo cvetni prah in med, potem pa zalijemo z dobrimi 9 dl mlačne vode. Premešamo, da se med stopi.

  2. Limonado vlijemo v steklenico, ki jo lahko zapremo s pokrovčkom. Meni je prav prišla kar prazna steklenica domačega soka.

  3. Zaprto steklenico ohladimo in shranimo v hladilnik. Preden limonado natočimo v kozarec, steklenico pretresemo, saj cvetni prah sede na dno.



Maj 2021


bottom of page