top of page

Osvežilna poletna solata



Pride poletje in z njim dnevi, ko ti zaradi visokih temperatur kuhanje niti pod razno ne diši. Za take dni je fino imeti na zalogi nekaj receptov in ta za osvežilno poletno solato je točno tisti, ki si ga gre zapomniti.


Nekaj sestavin dobim na domačem vrtu, nekaj na kranjski tržnici, preostalo pa v Slogini špajzi (Šuceva 27a, Kranj). Sestavin za mojo osvežilno poletno solato ni veliko, saj zanjo rabimo samo zelje, korenje, jabolko in peteršilj.


Ta solata je fina dopolnitev poletnega kosila ali večerje, hkrati pa je lahko tudi odlična spremljava poletnim piknikom.


Morda še to: jabolko je nujno, saj doda svežino in sladkobo, s peteršiljem pa tokrat ne gre skopariti, saj res krasno dopolni zelenjavno-sadno mešanico.

Za to solato je fino imeti lupilec, s katerim lahko narežemo zelenjavo na rezance. Za nekaj evrov ga lahko kupimo v bolje založenih trgovinah s kuhinjskimi pripomočki.


Za 4 - 6 oseb:


1 manjša glava zelja (ali polovica večje)

3 srednje veliki korenčki

2 manjši jabolki

večji šop peteršilja

jabolčni kis, oljčno olje

sol


Priprava

  1. Zelju odstranimo zunanje liste. Nato zeljnato glavo prerežemo na pol in iz sredine odrežemo trdi kocen. Zelje zatem narežemo na tanke rezance.

  2. Korenje olupimo in narežemo na tanke rezance. Dodamo ga k zelju.

  3. Tudi jabolki narežemo na tanke rezance, ki jih dodamo v skledo k zelenjavi.

  4. Peteršiljevo zelenje operemo in nasekljamo. Potrudimo se, da stebelca nasekljamo izredno na tanko, liste pa lahko narežemo bolj na grobo. Tudi to dodamo v skledo.

  5. Začinimo s kisom, oljem in soljo. Premešamo, postrežemo.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo na kmetija.net in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.

Junij 2023

bottom of page