top of page

Rženi kruh s sončničnimi semeni



Do rženega kruha z drožmi vodi kar nekaj poti. Ta je meni najljubša, vključuje pa sončnična semena in nekaj preprostih trikov. Priprava tega kruha je enostavna, da bolj ne bi mogla biti, rezultat pa fenomenalen!


Prvo, kar je fino upoštevati, je to, da sončnična semena namočimo. Nekateri jih pred tem prepražijo, da je okus sončničnih semen, ki dopolnjuje ta rženi kruh, bolj izrazit, no, meni to tokrat ni uspelo.


Drugo, kar je pomembno, pa je to, da uporabimo manjši podolgovat pekač (približno 7 x 10 x 23 cm), ki ga obložimo s papirjem za peko. Lahko bi ga tudi namastili in posuli z moko, ampak ker se mi je na ta način kruh že nekajkrat prijel na pekač, se mi zdi veliko bolj zanesljivo, če uporabimo papir za peko.


Uporabim: moko iz mlina Hriberšek in sončnična semena Kolenko.



Rženi kruh s sončničnimi semeni


Drožni nastavek:

1 žlica matičnih droži

150 g ržene moke

140 g vode


Sončnična semena:

100 g sončničnih semen

150 g vode


Testo:

200 g ržene moke

1 zravnana žlička soli


Pripravimo še:

manjši podolgovat pekač (približno 7 x 10 x 23 cm)

kos papirja za peko


Priprava

  1. V večjem kozarcu zmešamo vse sestavine, navedene za drožni nastavek. Kozarca ne zapremo, ampak ga zgolj pokrijemo s pokrovom in pustimo na sobni temperaturi. Počakamo približno šest ur (odvisno od moči droži in temperature prostora), da drožni nastavek naraste na približno dvakratni volumen.

  2. Sočasno v drugem kozarcu sončnična semena prelijemo z vodo. Tudi ta kozarec samo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi.

  3. Ko so droži pripravljene, v posodi pomešamo 200 g ržene moke in sol. Temu dodamo pripravljen drožni nastavek in vsebino drugega kozarca, v katerem smo namakali sončnična semena (torej: namočena sončnična semena in vodo, ki je sončnična semena niso "popila"). Dobro premešamo, da v njem ni več ostankov suhe moke. Nastane precej mokra in tudi lepljiva zmes.

  4. Zmes preložimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu enakomerno poravnamo - lahko z rokami, ki smo jih namočili s hladno vodo. Pekač zapremo v plastično vrečko in pustimo počivati približno 6 ali 8 ur, lahko tudi čez noč, da testo lepo naraste.

  5. Nato pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Ko začnemo peči, dodamo v pečico 2 ali 3 ledene kocke ali približno pol decilitra vode, da ustvarimo paro. Po 20 minutah pečico odpremo, da gre ven para, in pečemo še približno 30 minut na nekoliko zmanjšani temperaturi (med 180 in 190 stopinj Celzija). Ko se testo lepo obarva, je rženi kruh s sončničnimi semeni pečen.

  6. Preložimo ga iz pekača in ohladimo na rešetki.

Kako vemo, da je drožni nastavek nared? Naredimo preizkus: v kozarec, napolnjen z vodo, položimo žličko droži. Če te plavajo, so dovolj puhaste in pripravljene za uporabo. Če se potopijo, rabijo še malo časa.


Marec 2023 #318






bottom of page