top of page

Enostavna prosena kaša



Obožujem proseno kašo, a se mi zdi, da jo pripravim premalokrat. To je moj najljubši (in najhitrejši) recept za pripravo prosene kaše, ki tokrat prihaja z bližnje kmetije Punčar.


Takšna je lahko za zajtrk ali večerjo.


In nič hudega, če jo skuhamo preveč - posodo samo pokrijemo in jo shranimo v hladilnik. Naslednji dan kašo pogrejemo, pri čemer morda dodamo še malo mleka ali vode.


Janja Bernik s kmetije Punčar (Virmaše) pred prodajnim avtomatom, ljubkovalno imenovanem "punči". Janjina zgodba o kmetovanju se je začela ravno zaradi prosene kaše, ki so jo od nekdaj sejali na Sorškem polju.



Enostavna prosena kaša


Za 4 osebe:

1 skodelica (2 dl) prosene kaše

1 skodelica mleka


Priprava

  1. V lonec odmerimo 2 skodelici vode in 1 skodelico prosene kaše.

  2. Zavremo, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in pustimo, da kaša popije vso vodo (kar traja kakih 10 minut). Pri kuhanju upoštevam nasvet Mimi Fister s kmetije Porta (Ovsiše), da kuhamo kašo najprej v vodi, saj se nam jed tako ne bo zažgala.

  3. Nato prilijemo še skodelico mleka in ugasnemo ogenj. Posodo pa lahko še naprej (spet kakih 10 minut) pustimo na plošči in počakamo, da kaša znova vpije tekočino.

  4. Postrežemo lahko z domačo ribezovo marmelado, z grobo mletimi praženimi lešniki in s ščepcem solnega cveta iz Piranskih solin.



Marec 2021

bottom of page