top of page

10-minutni rženi kruh z drožmi"A z drožmi? Nimam toliko časa," slišim dostikrat. Pa bi verjeli, da za rženi kruh na fotografiji rabimo le 10 minut? In zraven še nekaj potrpljenja ...


Potrpljenja zato, ker testo, pripravljeno v le nekaj minutah, zapremo v hladilnik, potem pa potrpežljivo čakamo okroglih 30 ur, da droži naredijo svoje.


Bistvo je torej, da testo pripravimo v res hitrem času. Kruh, ki nastane, je odličen, se ne drobi, pa še obstojen je - vsaj 4 dni ohrani svežino, če ga zavijemo v laneno krpo oziroma shranimo v prav takšno vrečko.

Zakaj rženi kruh? Ker je v začetku oktobra Alpski dan rženega kruha / Lo pan ner. V nedeljo, 3. oktobra bom, povezana na Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske, peko kruha z drožmi prvič pokazala v živo in na daljavo. Začnemo ob 18. uri. Obvezne prijave: ambroz.cerne@ragor.si

Info: ržena moka Kolenko, bela moka Novak, sol iz Piranskih solin. In moje plemenite Mimike, to so droži s poreklom, saj mi jih poleti 2018 žlico odstopi draga Nataša Đurić, ki danes droži pri Ani Roš v Hiši Franko (dve michelinovi zvezdici).Za 1 hlebec:


350 g ržene moke

350 g bele moke

2 žlici droži

približno 4 dl vode

1 žlička soli


Pripravimo še:

vzhajalno košarico (ki je lahko tudi primerno velika posoda)

kuhinjsko krpo

malo ostre moke (za posip)

večjo plastično vrečko (da vanjo shranimo košarico s testom)


Priprava

  1. V posodo samostoječega mešalnika odmerimo obe moki, sol in droži. Vključimo mešalnik in postopoma dolivamo vodo. Nastati mora testo nekako takšne strukture, kot za kruh s kvasom.

  2. Mešamo nekaj minut, saj mora biti testo dobro ugneteno.

  3. Potem na čisto površino, ki smo jo pokapali z vodo, prevrnemo testo.

  4. Oblikujemo ga v hlebec ali štruco (odvisno od naše vzhajalne košarice).

  5. Košarico pokrijemo s krpo, ki jo z občutkom posujemo z ostro moko. Na krpo položimo hlebec oziroma štruco tako, da je "šiv" navzgor, zaobljeni del testa pa gleda dol.

  6. Še malo posujemo z ostro moko, zavihamo robove krpe, da pokrijemo testo, in košarico položimo v plastično vrečko, ki jo zapremo z elastiko.

  7. Položimo v hladilnik in pustimo na miru vsaj 30 ur.

  8. Potem spečemo v pečici, dobro ogreti na vsaj 230 stopinj Celzija. Prvih 18 minut pečemo s soparo, nato spustimo paro ven, nekoliko zmanjšamo temperaturo (na približno 200 - 210 stopinj Celzija) in pečemo še približno 23 minut.

  9. Peka v litoželeznem loncu: ta mora biti dobro ogret na vsaj 230 stopinj Celzija, preden vanj preložimo hlebček. Prve pol ure pečemo v zaprti posodi, nato posodo odpremo in pečemo na približno 200 - 210 stopinjah Celzija še približno 20 minut oziroma toliko časa, da se lepo obarva.

  10. Ohladimo na rešetki.September 2021

Kommentare


bottom of page