top of page

Slana pita z drožmi in porovim nadevom



Otroci po enem tednu šole in tednu počitnic zdaj spet v šoli. Končno. Treningi končno tako, kot so potekali pred lockdownom, torej v bazenu in ledeni hali.


Dnevi so lepi, sončni, že pomladanski.


Pred kratkim sem v Kranju kupila knjigo, ki sem jo imela že dolgo ugledano – kuharsko knjigo Polone Klančnik, v kateri opisuje d(r)oživete sladkarije.

In odprl se mi je nov svet, saj sem, poleg kruha, začela peči še pite z drožmi.

Včeraj sem, po navdihu knjige, naredila tudi prvo slano pito, nekakšen kiš (quiche).

Ker me je navdušil in ker me prijateljice že sprašujejo po receptu, je zdaj tu: enostavna, poceni in odlična slana pita s porom.



Februarja 2021 na kranjski tržnici.



Za en pekač

Testo: 150 g ostre moke 2 zvrhani žlici koruzne moke približno 1 dl aktivnih droži 1 jajce za 2 oreha masla (zmehčanega na sobno temperaturo) zravnana žlička soli Nadev: 1 večja čebula 1 večji por 70 g pancete 3 jajca 1 – 2 žlici pšeničnega zdroba žlička začimbne mešanice (domača vegeta) sol, poper malo maščobe In še: 100 g mladega sira z zelišči Mlekarstva Podjed malo maščobe (za pekač)

Priprava:

  1. V posodo natehtamo moko, dodamo sol, zmehčano maslo in jajce ter droži.

  2. Zmešamo z mešalnikom. Če je zmes presuha, dodamo še malo droži, če je preveč tekoča, naj gre v testo še malo ostre moke. Ko je testo pravšnje, ga oblikujemo v kepo, ki jo zapremo v posodico in jo damo počivat v hladilnik (čez noč ali za 24 ur).

  3. Ko se lotimo peke, vzamemo testo iz hladilnika, ga položimo na pult in pripravimo nadev.

  4. Nadev: v globoki ponvi segrejemo maščobo, na kateri na zmernem ognju prepražimo por (po dolgem ga prerežemo na pol in razrežemo na tanke rezine) in nasekljano čebulo. Solimo, popramo, dodamo začimbe. Ko zelenjava uvene, jo stresemo v posodico in pustimo, da se ohladi.

  5. V isti ponvi zdaj počasi prepražimo še panceto, narezano na tanke rezine, velike pol centimetra. Ko postane hrustljava, jo vmešamo v zelenjavo.

  6. V posodici pomešamo jajca z zdrobom, to zmes pa potem združimo s popraženo (in ohlajeno) zelenjavo.

  7. Testo do velikosti pekača razvaljamo na površini, ki smo jo rahlo pomokali z ostro moko. Pekač malo naoljimo, tudi po robovih. Pokrijemo z razvaljanim testom in prebodemo z vilicami na več mestih.

  8. Čez namažemo nadev, na vrh razporedimo na rezine narezan mladi sir z zelišči.

  9. Pečemo kakih 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Čas peke je odvisen od tega, kako močno nam dela pečica.


Marec 2021


bottom of page