top of page

Boršč


Foto: Marko Feist


Najbolj enostavna definicija boršča bi bila ta: to je preprosta enolončnica, ki je zaradi rdeče pese največkrat obarvana v živahno rdečo barvo.


Ko so se na Gorenjsko spomladi 2022 priselile prve družine iz Ukrajine, so nam, domačinkam, prek skupinice U'krhki predstavile tudi boršč, saj jih ta jed spominja na dom, družino, domovino.


Ukrajinsko-slovenska skupina žensk se srečuje v Nežkini hiši, ki jo je za druženja prijazno odstopila Gostilna Krištof, ena najboljših v Kranju. Tu kuhamo, tu imamo urice slovenskega jezika, tu si pomagamo.


Nežkina hiša: ukrajinsko-slovensko druženje in kuhanje.


V Nežkini hiši smo boršč doslej skuhale že nekajkrat, a prvi je bil bolj rdeče obarvana juha kot boršč, saj smo Slovenke recept zapeljale malce po svoje.

Unesco je poleti 2022 po hitrem postopku boršč uvrstil na seznam kulturne dediščine, ki je neposredno ogrožena. Kot so zapisali pri Unescu, razselitev ljudi predstavlja grožnjo, saj "posamezniki ne morejo samo kuhati ali pridelovati lokalne zelenjave za boršč, ampak se ne morejo niti zbrati skupaj". Dodali so še, da je tradicija kuhanja boršča razširjena po vsej Ukrajini, kjer skupnosti, družine in restavracije uporabljajo svoje verzije recepta za to priljubljeno jed, ki temelji na rdeči pesi.

Drugi in tretji boršč ter nato vsi kasnejši pa so bili že pristni, kajti tu so kuhalnice v roke vzele Ukrajinke, ki zdaj živijo na Gorenjskem - Ljuba, Irina, Nadja, Oksana, Ana ...


Spodaj je tako zapisan recept za boršč, kot ga pripravi Ljuba, ki se je iz okolice Kijeva to pomlad s sestro in tremi otroki preselila na Gorenjsko.Za 6 - 8 oseb:


500 g svinjskih reber brez kože

300 g krompirja

1 večje korenje

1 rdeča paprika

1 velika rdeča pesa

1 čebula

250 g svežega zelja

malo paradižnika v lastnem soku (ali 3 do 4 sveži paradižniki)

3 - 4 stroki česna

zravnana žličke mlete kumine

2 žlici olja

1 žlička limonovega soka

začimbe (lovorov list, mleta sladka paprika, koper ali peteršilj)

sol


Ko kuhamo meso, pripravimo še:

1 čebulo

1 korenček

malo popra


Ne pozabimo na:

kislo smetano (ko postrežemo)


Priprava:

  1. Najprej pripravimo meso: v vrelo vodo položimo meso in kuhamo pet minut. Nato odlijemo tekočino, dodamo novo vodo, olupljeno in prepolovljeno čebulo, korenček in malo popra ter pustimo rahlo vreti na srednjem ognju toliko časa, da je meso kuhano. Čebulo in korenček odstranimo, vodo ohranimo, meso pa narežemo na kocke in ga prihranimo za kasneje.

  2. Ko se meso kuha, pripravimo zelenjavo: krompir narežemo na srednje kocke, čebulo olupimo in narežemo na drobno. Rdečo peso in korenje naribamo (vendar ne pomešamo obojega). Zelje naribamo na grobo. Papriko narežemo na tanke trakove. Česen stremo oziroma nasekljamo na drobno.

  3. V lonec vlijemo približno 3 litre vode (v kateri se je kuhalo meso) in pristavimo na štedilnik. Takoj ko zavre, dodamo krompir ter zmanjšamo ogenj, da rahlo vre.

  4. V ponvi na žlici olja do zlatorjave barve prepražimo nasekljano čebulo. K prepraženi čebuli dodamo korenček in papriko, malo pražimo vse skupaj in nato dodamo h krompirju.

  5. Zatem v ponvi segrejemo še drugo žlico olja, na katerem med mešanjem 2 ali 3 minute pražimo naribano rdečo peso, nato pa zraven dodamo še paradižnik, limonov sok in kumino. Na zmernem ognju kuhamo kakih pet minut, nato vsujemo v lonec.

  6. Potem dodamo v boršč še kockice kuhane svinjine, na grobo naribano zelje, strt česen, sol in začimbe. Takoj ko zavre, kuhamo največ 5 minut, da se zelje ne razkuha in ostane hrustljavo.

  7. Zdaj odstavimo z ognja in pustimo, da se boršč nekoliko ohladi. Po pol ure odstranimo lovorov list – če tega ne storimo, bo pogrenil našo jed.

  8. Ko postrežemo, zraven postavimo skodelico kisle smetane, da z njo po okusu dopolnimo naš krožnik boršča.

Če pripravljamo veganski boršč, seveda preskočimo kuhanje mesa in spustimo kislo smetano. Čisto na koncu pa namesto mesa v boršč vmešamo 400 g kuhanega fižola.


Julij 2022

Comments


bottom of page