top of page

Buhtlji z jagodno marmelado (Baron)



Zvečer jih pripravimo, zjutraj spečemo. Prav posebni, zlepljeni buhtlji nastanejo, a se zelo lepo lomijo na kose. Puhasti in dišeči so - tokrat pripravljeni z marmelado iz Baronovih jagod!


Na te, malo drugačne, a hkrati povsem enostavne buhtlje se spomnim, ko se mi na odprtju letošnjih Okusov Radolce v rokah zatakne krasna marmelada iz Baronovih jagod.

Spotoma: tu je zapisan še poletni recept za kupo, ki je nastal po navdihu Baronovih jagod.


Za 12 buhtljev:


500 g moke

1 žlička suhega kvasa

4 žlice sladkorja

1 jajce

1 dl sladke smetane in 2 dl vode (kar lahko zamenjamo s 3 dl mleka)

2 žlici ruma

ščep soli


Nadev:

12 žličk jagodne marmelade


Pripravimo še:

kos papirja za peko

malo moke (ko razvaljamo)

1 jajce (za premaz)

malo sladkorja v prahu (za posip)



Priprava

  1. Z mlačno tekočino (z toplo pomešano sladko smetano in oziroma z mlačnim mlekom) zmešamo suhi kvas in sladkor. Pustimo 5 minut na sobni temperaturi.

  2. Zatem v skledo mešalnika odmerimo moko, ob rob dodamo sol. Med mešanjem vlivamo tekočino s kvasom, dodamo tudi jajce in rum. Dobro premešamo, da nastane svilnato, bolj tekoče testo - z mešalnikom bo trajalo skoraj 10 minut.

  3. Skledo pokrijemo in pustimo 2 ali 3 ure na sobni temperaturi.

  4. Nato testo zvrnemo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo na mezinec debelo in razrežemo na 12 kvadratov.

  5. Na sredino vsakega kvadrata damo žličko marmelade, nato oblikujemo buhtlje in jih s šivom navzdol polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko.

  6. Ko so vsi buhtlji v pekaču, ga pokrijemo s krpo (ali zapremo v plastično vrečo) in potisnemo v hladilnik, kjer naj buhtlji prenočijo. V teh jesenskih dneh pride prav tudi "ta velik hladilnik"(torej: okenska polica).

  7. Zjutraj pečico ogrejemo na 170 - 180 stopinj Celzija. Buhtlje, preden gredo v pečico, premažemo z razžvrkljanim jajcem.

  8. V ogreti pečici pečemo približno 35 ali 45 minut oziroma toliko časa, da se lepo obarvajo.

  9. Še mlačne buhtlje posujemo s sladkorjem v prahu.



Recept je nastal v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Radovljica, kjer so zanimivosti z letošnjih Okusov Radolce objavili v blogu.



Oktober 2022

bottom of page