top of page

Burkaša & kožarice



Če pa to ni stara šola, potem pa tudi ne vem! Kožarice so iz Gostilne pr' Matičku. Pripravlja jih chef Matjaž Erzar, ki pravi: "Zaradi kolagena so zelo priljubljene pri ženskah."


Chef Matiček doda še idejo, kaj postrežemo zraven, rekoč: "Burkašo."Kaj pa je to? "Ja, kaj - kisla repa, prosena kaša, fižol in kisla smetana," pojasni. Da bi ja vse štimalo, zraven dodam še ocvirke.


December nad hišo.


Porabim: kožarice iz Gostilne Matiček, kislo repo Mrtnač, proseno kašo Karlovski mlin, fižol češnjevec iz Slogine špajze in ocvirke s kmetije Pr' Petelin, ki jih kupim v Trgovini Tinček.



Za 4 osebe:


4 kožarice

500 g kisle repe

2 - 3 pesti prosene kaše

100 g kuhanega fižola

1 dl kisle smetane

sol


Zabela:

3 žlice ocvirkov v masti


Priprava

  1. Kislo repo oplaknemo. Položimo jo v večji lonec ( predlagam tistega za kuhanje goveje juhe), dodamo toliko vode, da ta pokrije repo, in zavremo. Zmanjšamo ogenj, da jed le rahlo vre, rahlo solimo in kuhamo eno uro. Vmes nekajkrat pomešamo.

  2. Nato v lonec dodamo kuhan fižol in zraven vsujemo še proseno kašo. Premešamo ter kuhamo še toliko časa, da se kaša skuha, torej približno 20 minut.

  3. Po tem, ko vsujemo kašo, začnemo v drugem loncu kuhati kožarice. "Pazi, da ne bo preveč vrelo, sicer bodo počile," opozori na delikatnost chef Erzar. V vodi jih kuhamo pet minut.

  4. Zatem jih previdno, da ne počijo, preložimo nad burkašo in grejemo naprej toliko časa, da je kuhana tudi kaša.

  5. K burkaši čisto na koncu - ko znad nje vzamemo kožarice - vmešamo še kislo smetano.

  6. Ko je jed na krožniku, zabelimo še z ocvirki, ki smo jih do hrustljavega popekli na majhnem ognju.



December 2021



bottom of page