top of page

Čas za piknik: testeninska solataMaj je tu in z njim prvi pikniki. Tu pa je tudi simpatični predlog za preprosto testeninsko, lokalno obarvano solato, ki bo na pikniku zagotovo požela val navdušenja!


Priprave na prvi piknik v sezoni ...


Vse sestavine lahko kupimo v Slogini špajzi: testenine Sladke sanje, sir za žar s kmetije pr' Janež, bazilikin pesto Naše domače dobrote, z zlato medaljo nagrajene pražene bučnice Polonca, vloženo papriko s Kmetije Ostanek ter tudi slovensko mlado čebulo in ohrovt.

Dobrote iz Slogine špajze lahko naročimo na kmetija.net in nato prevzamemo v Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem pri Kranju (Šuceva 27).

Praženim bučnicam Polonca so na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij leta 2021 pripeli zlato medaljo.Za 4 osebe:


100 g malih svedrastih testenin

200 g sira za žar

2 vloženi rdeči papriki

2 manjši mladi čebuli

za eno pest na tanke rezine narezanega ohrovta

1 žlica bazilikinega pesta

3 - 4 žlice praženih in soljenih bučnic Polonca

kis, olje

sol


Priprava

  1. Testenine po navodilih, zapisanih na embalaži, skuhamo v slanem kropu. Odcedimo in, ko so še v cedilu, obilno prelijemo s hladno vodo. Testenine, zdaj že ohlajene in tudi odcejene, preložimo v posodo. Zraven dodamo malo olja in bazilikin pesto ter pomešamo.

  2. Pripravimo še ohrovt, ki ga operemo in narežemo na tanke rezine. Solimo, dodamo sol in kis ter premešamo.

  3. Rdeči papriki narežemo na manjše kose, mlado čebulo pa na tanke kolobarje.

  4. Zdaj sir za žar narežemo na kak centimeter velike kockice, ki jih v ponvici, v katero smo kapnili malo olja, na zmernem ognju prepražimo do zlatorumene barve. Med praženjem večkrat premešamo, da se sir zapeče z vseh strani.

  5. Vse sestavine, ki smo jih pripravili, kot zapisano zgoraj, prestavimo v večjo posodo. Dodamo malo olja in kisa in pomešamo. Poskusimo in, če je treba, dosolimo.

  6. Solato posujemo s prepraženimi bučnicami, ki smo jih na grobo nasekljali oziroma zdrobili v terilniku.April 2022

Comments


bottom of page