top of page

Cimetovi polžki



Odkar sem pisala članek o tej kultni jedi, mi ne gredo iz glave ... Enkrat kmalu jih naredim zavite v ljubke vozličke, no, tokrat nastanejo dišeči polžki!


Po podobnem postopku jih pripravim, kot tisto fino potico iz hladilnika, saj testo zamesim zvečer, ga takoj nato razvaljam, odišavim s cimetom, zvijem v štrukelj in razrežem na polžke. Naslednje dopoldne gredo samo še v pečico!


Zima, zima bela ...


Info: moka iz Novakovega mlina (Prebačevo), maslo Podjed in mleko prav od tam, le da mi ga mlekonadom.com danes zjutraj dostavi na teraso.



Za 10 kosov:


500 g bele moke

1 jajce

zravnana žlička soli


Kvasni nastavek:

3 dl mlačnega mleka

2 - 3 žlice bele moke

1 zavitek suhega kvasa

1 žlica sladkorja


Nadev:

100 g masla

2 - 3 žlice sladkorja

mleti cimet


In še:

malo moke (za površino)

kos papirja za peko (za pekač)

plastično vrečko (da vanjo spravimo pekač)


Priprava

  1. Najprej naredimo kvasni nastavek: v mlačno mleko vmešamo ostale tri omenjene sestavine. Pustimo 10 minut, da začne kvas delovati.

  2. Medtem na res nizkem ognju raztopimo maslo, narezano na kocke, in odstavimo.

  3. V posodo mešalnika odmerimo moko, dodamo jajce in ob rob še sol. Med mešanjem (na najnižjih obratih) postopoma prilijemo kvasni nastavek. Mešamo 5 - 10 minut, da testo postane lepo gladko.

  4. Potem testo oblikujemo v kepo in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo v približno 20 x 30 cm velik pravokotnik. Premažemo z raztopljenim maslom ter enakomerno posujemo z 2 ali 3 žlicami sladkorja in z mletim cimetom.

  5. Zvijemo v štrukelj (kot potico) in razrežemo na približno 2 centimetra debele rezine. Polžke z razmikom, ker bodo precej narasli, položimo v pekač, pokrit s papirjem za peko.

  6. Pekač položimo v plastično vrečo (da se testo po vrhu ne bi preveč izsušilo) in čez noč položimo na okensko polico. To lahko storimo kvečjemu pozimi, ko so temperature podobne tistim v hladilniku, vsekakor pa morajo biti nad lediščem. Če imamo dovolj prostora v hladilniku, odložimo pekač raje kar tja.

  7. Zjutraj oziroma dopoldne, ko polžki že lepo narastejo, ogrejemo pečico na 160 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut, nato za nekaj minut temperaturo povečamo na 180 stopinj Celzija, da se cimetovi polžki lepo zapečejo.


A imate tudi vi te dni "ta velk hladilnik"? Pri meni je to kuhinjska polica, kdaj tudi terasa, ki se pozimi spremeni v pravo razstavo loncev in posod. Z ulice je videti hecno, kar me niti ne moti, saj je iz kuhinjske perspektive "ta velk hladilnik" nadvse uporaben pripomoček ...


November 2021




bottom of page