top of page

Jabolčni štrudelj



September prinaša jesen, ta pa številne jedi, ki že sodijo v hladnejši del leta. Ena od njih je vsekakor jabolčni štrudelj. Če mu dodamo dobro merico mletega cimeta, bo študelj res slasten!


In če me vprašate, zakaj "štrudelj" in ne "zavitek", je jasno - pri nas doma smo zmeraj tako rekli.


Še nekaj mi je šinilo v spomin: moja mami je jabolčni štrudelj vedno naredila tako, da je po polovici posula rozine, preostanek pa je pustila brez njih. Ta, drugi del, je bil zame in za brata, kajti rozin že takrat nisva marala.


In vedno je, ko je pripravljala štrudelj, na maslu prepražila drobtinice. Jaz jih v moji shrambi nisem našla, sem pa od nekod izbrskala navadne piškote: zmleti so prav zgledno nadomestili maslene drobtine.


Če izberete bolj sladka jabolka, dodajte toliko sladkorja, kot opisano v receptu, če imate morda bolj kiselkasta, lahko dodate še eno žlico. Jabolka, seveda, iz Slogine špajze (Šuceva 27, Kranj), kjer te dni, poleg slovenskih jabolk in hrušk, najdemo tudi res pisano ponudbo jesenske zelenjave s slovenskih kmetij.


Sloga ima urejeno tudi spletno trgovino: izdelke izberemo v Slogini špajzi in jih nato prevzamemo na dostavnem mestu pred Kmetijsko vrtnarskem centru Sloga na Primskovem (Šuceva 27, Kranj) ali v Slogini trgovini na kolesih, ki redno potuje po Gorenjskem.


Jabolčni štrudelj (za 12 kosov)


Testo:

300 g moke

približno 1,5 dl mlačne vode

2 žlici sončničnega olja

2 žlici kisa

ščep soli


Nadev:

1,5 kg jabolk

5 žlic drobtin

3 žlice sladkorja

1 - 2 žlički mletega cimeta


Premaz:

1 dl smetane


Pripravimo še:

sladkor v prahu (za posip)

malo olja (za premaz hlebčka testa)

malo moke (ko raztegnemo testo)

kos papirja za peko, prt


Priprava

  1. Vse sestavine za testo odmerimo v skledo in zmešamo. Če je treba, dodamo še nekaj žlic vode. Gnetemo 10 ali 15 minut, da testo postane res gladko (kot plastelin). Ko je testo dovolj voljno, ga oblikujemo v hlebček in premažemo z oljem. Hlebček prestavimo v posodo, ki jo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi počivati vsaj 1 uro.

  2. Nato jabolka olupimo in naribamo na grobo.

  3. Na mizo pogrnemo prt, ki ga narahlo pomokamo. Testo preložimo na prt in ga razvlečemo zelo na tanko. Robove, ki so debelejši, obrežemo.

  4. Po dobri polovici testa enakomerno razporedimo naribana jabolka, ki jih enakomerno posujemo z drobtinami, sladkorjem in cimetom. Zavijemo v štrukelj, zavijati pa začnemo pri delu, na katerem je nadev.

  5. Zavitek preložimo v pekač, pokrit s papirjem za peko. Premažemo s smetano, ki je lahko kisla ali sladka.

  6. Pečemo približno 50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

  7. Ohladimo do mlačnega, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.


Trik: če se nam testo med vlečenjem trga, ga premažemo z oljem in pustimo počivati 15, 20 minut, nato nadaljujemo z delom.


September 2023

bottom of page