top of page

Bučni njoki


Foto: Sonja Ravbar za Odprto kuhinjo


Jesenska klasika - bučni njoki. Enostavno & hitro. Če jih nastane preveč, jih razporedimo na pekač in zmrznemo. Zmrznjene preložimo v vrečko in shranimo v zmrzovalnik.


Bučni njoki so mojima punčkama najljubši: malo zaradi okusa, malo zaradi barve, malo pa zato, ker so na sporedu samo nekaj tednov v letu, ko je sezona buč.


Največje, najlepše in najbolj fotogenične so konec septembra in v začetku oktobra v okolici Kranja najdemo v Srednjih, Zgornjih in Srednjih Bitnjah, kot tudi na Planjavi, to je v pri Hrastju.Jesen na Planjavi (oktobra 2019).Za 4 osebe:


300 g mesa oranžne bučke (hokaido ali maslenka – butternut) približno 200 g ostre moke jajce sol


Priprava

  1. Bučo razrežemo na centimeter debele rezine. Odstranimo peške, obrežemo lupino. Skuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega. Vodo odcedimo, bučo pretlačimo z vilicami, da dobimo pire.

  2. K ohlajenemu bučnemu pireju primešamo jajce, sol in ostro moko – te dodamo toliko, da dobimo kompakt­no testo. Na pultu naj počiva kake pol ure, nato ga razrežemo na dva, tri dele.

  3. Iz vsakega dela na malo pomokani površini oblikujemo dolg, za palec debel svaljek. Tega z nožem razrežemo na centimeter velike njoke.

  4. Skuhamo jih v slanem kropu. Voda naj le rahlo brbota. Kuhamo kakih 5 minut, potem precedimo. Postrežemo s popečenimi rezinami buče in rezinami jurčkov, ki smo jih počasi popekli na koščku masla. Sladkaste oranžne njoke otroci obožujejo!Marec 2021

コメント


bottom of page