top of page

Hitro kosilo s tržniceKorenju sem dodala indijsko mešanico začimb za curry, ki sem jo kupila v Indiji Koromandiji - to trgovinico simpatičnega imena vodi Indijec Mehtab Singh, ki smo ga Kranjčani takoj vzeli za svojega. Prvi kranjski Indijec in prvi indijski Kranjčan, bi mu lahko rekli.


En hiter recept v stilu “pospravimo hladilnik” ali “naredi nekaj pisanega”.


No, na tej mešanici piše, da je “mild-hot”. Kaj to pomeni? Najprej se ti zdi, da ni prav nič “hot”, na koncu pa zelo čutiš ta “hot”. ;-)


Na kranjski tržnici: korenje, Katarina Pavovec in tablica na stojnici kmetije Mrtnač (Ljubljana - Črnuče).Za 4 osebe:


200 g prosene kaše

3 navadne korenčke

3 rumene korenčke

4 pesti sveže špinače

1 čebula

2 stroka česna

3 žlice kisle smetane

žlička mešanice za curry

malo naribanega muškatnega oreščka

sol

malo maščobe


Priprava

  1. V lonec pristavimo 3 dl vode, zavremo in v krop vsujemo proseno kašo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo. Čez 5 - 10 minut preverimo: če bo kaša popila vso vodo, je prilijemo še malo. Kašo skuhamo do konca, odstavimo. Soliti nam ni treba.

  2. Ponvico segrejemo. Dodamo maščobo in na njej posteklenimo nasekljano čebulo. Dodamo olupljene in na drobne kolutke narezane korenčke, zraven še mešanico začimb za curry. Solimo, popražimo. Ko je korenje kuhano, da še malo hrusta, dodamo tri žlice kisle smetane in odstavimo.

  3. Špinačo operemo in jo razrežemo na centimeter debele rezine. Segrejemo drugo ponvico, dodamo malo maščobe, na kateri na hitro (minuta ali nekaj takega) popražimo česen. Ko zadiši, pokrijemo s špinačo, solimo, naribamo malo muškatnega oreščka in pomešamo. Špinača bo hitro uvenela, zato takrat odstavimo.

  4. Lahko postrežemo s skledo spomladanske solate.Marec 2021

Comentários


bottom of page