top of page

Drobnjakovi štrukeljčki v juhi



Ker te dni berem vse, kar najdem o štrukljih, in ker na Planjavi najdem najlepši šopek drobnjaka, skuham štrukeljčke v juhi.


To je kultna jed iz Poljanske doline, Žirov in okolice. Ponekod jo, mi pove Ana Gartner s Kmetije Jeran, celo sladkajo in tako na en krožnik ujamejo vse: juho, glavno jed in še sladico.


No, pri nas doma se nismo toliko opogumili, da bi to juho sladkali, smo jo pa pojedli takšno, kot je opisana v receptu. In bila je odlična!

Ta juha je imenitna pomladanska, nasitna in po drobnjaku dišeča samostojna jed!

Če kdo zdajle jadikuje, češ da nima prta, na katerem bi raztegnil testo: ga ne rabiš! Potrebujemo le čisto kuhinjsko krpo (po domače: sarvêt), ki ga zmerno posujemo z zdrobom ali ostro moko, da se testo ne prime na prtič.


Info: drobnjak s Planjave, moka Novak, zdrob Kolenko, sončnično olje Punčar, maslo Podjed.


Trenutno na Planjavi: različne vrste solat, mlada čebula in mladi česen ter drobnjak. Jagod pa te dni še ni ...



Za 4 osebe:


200 g moke

1 jajce

1 žlica olja

0,5 - 1 dl vode

sol


Nadev:

50 g masla

1 jajce

3 žlice zdroba

šopek nasekljanega drobnjaka


In še:

malo zdroba ali ostre moke (ko raztegnemo testo na prtiču)


Priprava

  1. Pripravimo testo: v posodi dobro zmešamo moko, jajce, olje, sol in vodo. Vode naj bo toliko, da dobimo lepo, voljno testo. Dobro ga pregnetemo, da postane elastično - meni se zdi še najbolj enostavno, da vse odmerim v posodo stoječega mešalnika, ki testo meša nekaj minut.

  2. Ko je testo ugneteno, ga oblikujemo v kepo, namažemo z malo olja, postavimo nazaj v posodo, ki jo pokrijemo s pokrovom. Testo naj na sobni temperaturi počiva vsaj pol ure.

  3. Zatem čisto kuhinjsko krpo zmerno posujemo z zdrobom ali ostro moko. Na tako pripravljeni površini razvlečemo testo do velikosti kuhinjskega prtiča. Če hočemo, robove obrežemo - jaz jih nisem, ker se mi je zdelo škoda, da bi proč vrgla odrezano testo.

  4. Razvlečeno testo pokapamo z maslom, ki smo ga raztopili, malo ohladili, solili in vanj vmešali jajce. Čez enakomerno posujemo na drobno nasekljan svež drobnjak (nekako 5, 6 žlic ga potrebujemo), nato enakomerno posujemo še s 3 žlicami zdroba.

  5. Zavijemo v štrukelj, ki ga začnemo zavijati na daljšem koncu pravokotnika. Štrukelj razrežemo na približno 2 cm debele štrukeljce.

  6. Skuhamo jih v dobrem litru soljenega kropa. Kuhamo nekako 20 minut, jed pa naj med kuhanjem pokrita le rahlo vre.

Ni panike: med kuhanjem bo nekaj drobnjaka iz štrukeljcev priplavalo v juho, ta pa zaradi masla ne bo postala samo motna, ampak tudi zelo okusna!


Maj 2021

bottom of page