top of page

Figov kolač



Kolač s figami spečem po navdihu Paole Bacchie, avtorice bloga Italy On My Mind in tekmovalke v avstralskem MasterChefu leta 2012.


Paola Bacchia v novi knjigi, ki bo izšla oktobra letos, sicer omenja slive in tudi vse ostalo naredi malo drugače, no, tu je moja verzija. Kako naredi ona, pa v knjigi Istra - recepti in zgodbe iz skritega srca Italije, Slovenije in Hrvaške.


Figov kolač na mizi iz slovenskega hrasta.


Info: fige z briške Kmetije Drnovšček, maslo in jajca s Kmetije pr' Krč, mleko mlekonadom.com, zraven tokrat dodam malo sladoleda s Kmetije pr' Janež (mlečni cvet s piškotnimi drobtinicami).



Za 8 - 10 kosov:


50 g masla (sobne temperature, narezanega na kocke)

50 g sladkorja

2 jajci

150 g bele moke

1 žlička pecilnega praška

2 žlici kisle smetane

1 vaniljev sladkor

ščepec soli

5 - 8 fig (narezanih na polovice ali četrtinke)


Za povrh:

50 g moke

50 g masti

2 žlici mletih mandljev


Pripravimo še:

malo maščobe (za modelček)


Priprava

  1. Maslo in sladkor (navadni in vaniljev) umešamo. Potem enega za drugim dodamo jajca in nadaljujemo z mešanjem.

  2. Zatem dodamo moko s pecilnim praškom in kislo smetano ter prisujemo ščepec soli. Spet dobro premešamo – zmes je kar gosta.

  3. Maso preložimo v namaščen pekač, premera 22 ali 24 centimetrov, in s silikonsko lopatko enakomerno poravnamo. Povrh lepo razporedimo razrezane fige.

  4. Nato s prsti na hitro, in le toliko da umešano vse suhe sestavine, zmešamo moko, mast in mlete mandlje. Kosme zmesi enakomerno posujemo čez fige.

  5. Pečemo 30 - 40 minut v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.

  6. Kolač naj se hladi vsaj 5 minut, preden ga razrežemo. Postrežemo toplega ali na sobni temperaturi, še najbolje s kepico vaniljevega ali podobnega sladoleda.



Avgust 2021



bottom of page