top of page

Fokača z oljkami in rožmarinom



Oljčno olje in oljke, ki jih prinesem z dopoldanskega izleta v Slovensko Istro, doma spremenim v fokačo.


Ko se peljem proti Zakladom Istre, po radio ravno poročajo, da so se sestali slovenski, italijanski in hrvaški pridelovalci oljčnega olja ter razpravljali o tem, kaj storiti, da bi rešili letino, ki bo letos zelo slaba.


Barve Slovenske Istre.


Sašo Čehovin, ki na Kmetiji Čehovin v Marezigah skrbi za nasade, v katerih je sedem sort oljk, med njimi seveda tudi istrska belica in stara avtohtona istrska sorta štorta, pravi: "Nekaj oljk sicer bo dozorelo, a zelo malo. Tako je v celotni regiji in tako porazna sezona se bo v obdobju, ko se ukvarjam z oljkami, zgodila prvič."


Jasna Babič, partnerica Saša Čehovina, v domačem nasadu oljk v Marezigah. Idila na kvadrat!


Na vprašanje, zakaj bo letina tokrat tako zelo slaba, Sašo Čehovin pravi: "Več dejavnikov se je zvrstilo. Pozimi ni bilo mraza, so bile pa tri mesece padavine, ki oljkam niso pisane na kožo. Nato je bilo med marcem in majem hladno - takrat bi morale oljke cveteti, a je cvetenje letos prišlo na vrsto kasneje, junija. Zvrstilo se je torej več dejavnikov, ki nikakor niso ustrezali oljkam."


Oljke - letos bo letina bolj slaba ...


Info: oljčno olje in vložene oljke sorte štorta s Kmetije Čehovin, kjer imajo tudi Rdečo pravljico / Red Fairytale, gladka moka Kmetijska zadruga Metlika, rožmarin, natrgan ob cesti v Slovenski Istri, in sol iz Piranskih solin.



Za 3- 4 osebe:


350 - 400 g gladke bele moke

1,5 - 2 dl mlačne vode

5 žlic oljčnega olja (in še nekaj za povrh)

1 žlička sladkorja

1 žlička suhega kvasa

vložene oljke

svež rožmarin

sol


Pripravimo še:

kos papirja za peko


Priprava

  1. Moko odmerimo v posodo, nato na sredino naredimo jamico. Vanjo vsujemo sladkor in kvas ter dodamo približno polovico mlačne vode. Premešamo z delom moke in pustimo, da kvas začne delovati (kakih 15 minut).

  2. Prižgemo mešalnik, dodamo še ostalo vodo, oljčno olje in sol. Dobiti moramo voljno testo, zato po potrebi dodamo še malo vode oziroma moke. Mešalnik naj meša 5 ali 10 minut, da dobimo svilnato testo.

  3. Testo oblikujemo v kepo in ga preložimo v posodo. Pokrijemo. Pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

  4. Ko testo vzhaja na dvojni volumen, ga preložimo v pekač, pokrit s papirjem za peko. Enakomerno ga razporedimo po pekaču in pustimo, da znova vzhaja.

  5. Nekje na polovici vzhajanja fokačo pokapamo z mešanico oljčnega olja in vode ter ga enakomerno posujemo z izkoščičenimi, na grobo narezanimi oljkami in na grobo nasekljanim rožmarinom. Vse našteto nanesemo kar z roko, medtem ko s pritiskom prstov ustvarimo značilne luknje. Naj še malo vzhaja.

  6. Spečemo v dobro ogreti pečici, in sicer se na 230 stopinjah Celzija peče nekako 15 ali 20 minut.

  7. Še vročo fokačo pokapamo z malce oljčnega olja, in jo razrežemo. Še najboljša je, ko je še topla!

Ali ste vedeli, da v Liguriji, od koder je ta jed doma, fokačo jedo tako, da jo namakajo v kavo?


Julij 2021





bottom of page