top of page

Fržolovka



Fižolova juha z malimi testeninami. Ta je narejena iz fižola sivčka.


Poceni in enostavno pripravljena juha. No, le kuhanje fižola traja nekoliko dlje. A ko je ta skuhan, je juha pripravljena 1-2-3!


Tehnični podatki: fižol sivček s kmetije Mrtnač, čebula s kmetije Matijovc, male testenine obročki s kmetije Maln, ghee Tonejovc.

Všeč tudi: to juho kuhamo enkrat za dvakrat. Le na dva dela damo že kuhano juho, potem pa vanjo vsakič sproti, tik preden postrežemo, zakuhamo male testenine.

Pomladanski utrinki s kranjske tržnice (aprila 2021).



Za 8 oseb:


500 g suhega fižola

2 srednje veliki čebuli

1 žlica sladke mlete paprike

1 lovorov list

1 žlička mešane zelenjave (znane pod imenom "domača vegeta)

žlica prečiščenega masla (ghee)

sol


In še:

2 pesti malih testenin (obročkov, denimo)


Priprava

  1. Fižol čez noč namočimo v hladno vodo - voda naj sega vsaj dva prsta nad fižol, ker se bo ta napel in popil kar nekaj vode. Naslednji dan vodo odlijemo in fižol skuhamo v sveži vodi. Ne solimo. Koliko časa kuhamo, je odvisno od sorte fižola, a nekako naj bi veljalo, da to traja vsaj 40 minut. Potem vodo odcedimo.

  2. V večjem loncu (za juho) segrejemo prečiščeno maslo (ghee), na katerem prepražimo na drobo narezano čebulo, ki jo solimo. Ko čebula uvene in se rahlo rjavkasto obarva, posujemo z mleto papriko in premešamo, takoj zatem pa zalijemo z vodo (približno 1,5 litra). Dodamo kuhan fižol in lovorov list, dodamo "domačo vegeto" in kuhamo 15 - 20 minut. Če je treba, dodamo še malo vode.

  3. Potem vzamemo v roke palični mešalnik in ga nekajkrat zavrtimo: samo toliko, da juha ni več bistra. Poskusimo in po potrebi dosolimo.

  4. Če predvidevam, da smo doma štirje, polovico juhe odlijemo v manjšo posodo - to bomo ohladili in spravili v hladilnik do jutri.

  5. V drugo polovico juhe vsujemo pest malih testenin. Ko so čez nekaj minut kuhane, juho malo ohladimo in postrežemo.

  6. Naslednji dan juho iz hladilnika samo segrejemo in sledimo 5. točki priprave fržolovke.



April 2021



bottom of page